You have changed my life

For snart to år siden var jeg på ferie i Laos. Kjæresten min hadde bursdag når vi var der, og i bursdagsgave fikk han en dag på en elefantcamp. På denne campen tok man vare på elefanter som tidligere hadde måttet jobbe hardt. Nå brukte elefantene dagene sine til å spise og bade.

En av ildsjelene bak prosjektet var en eldre mann fra Thailand. Han hadde brukt store deler av sitt liv på å redde elefanter i Thailand, og gjort det bra. Nå skulle han egentlig ha gått av med pensjon. Da han planla å gå av, ble han oppmerksom på at antall elefanter i Laos var stadig synkende på grunn av ulovlig jakt. Han spurte sin kone om han kunne få fem år, fem år til å gjøre alt han kunne for å redde elefantene i Laos. Hun sa ja, regner med at hun skjønte at hun ikke hadde noe valg. For denne mannen lyste av entusiasme når han snakket om elefantene. Så jeg spurte han, hvorfor? Hvorfor skal du bruke fem år av ditt liv på dette, når du kan leve et godt liv som pensjonist med barn og barnebarn? Han så intenst på meg med sine brune øyne og sa «they have changed my life». Så snakket han videre på inn- og utpust om et prosjekt han hadde hatt med autistiske barn og elefanter.

C32F7C4E-2E62-4A5C-BB57-BC2D8119B2C5.JPG

Jeg forsvinner inn i mine egne tanker der ute blant elefantene, og tenker at sånn er det for meg også. De siste 21 årene har jeg engasjert meg i kreftpasienter jeg har møtt. Og det har så absolutt endret mitt liv. Det er et privilegium å nesten hver dag bli minnet på at livet ikke er for alltid, og det er ikke sikkert at jeg blir 85 år. Det gjør noe med hvordan jeg velger å leve mitt liv. Jeg lærer så mye av de kreftpasientene jeg møter. Som en ung kreftsyk jente sa til meg for kort tid siden, “det er så dumt at man må bli syk for å skjønne at det er så mye i livet vi bør sette pris på”.

Jeg aner ikke hvordan det er å få kreft. Men som sykepleier er jeg heldig som får være en liten del av livet til mange som kjenner det på kroppen. Så nå i juletider tenker jeg litt ekstra på alle de jeg har møtt som ikke er her lenger, alle som er blitt friske og alle dere som lever med kreft i dag. Dere imponerer meg så ofte. Og dere skal vite at “you have changed my life”.

blob