Å møte veggen - en dyrekjøpt erfaring

For drøye ti år siden møtte jeg veggen, ble utbrent, utmattet eller hva du vil kalle det. Jeg kan enda huske detaljer fra den dagen. Etter en hektisk vakt på jobb, på avdelingen på Radiumhospitalet, er det noe som skjer i bilen på vei hjem. Det er som om den tynne tråden jeg har balansert på i lang tid ryker. I ettertid ser jeg at det var der og da det skjedde. Tråden røyk, og jeg falt håndløst. Problemet nå var at det fantes ingen bruksanvisning til hvordan jeg skulle klatre opp igjen. 

Bilturen hjem er helt uten tanker, jeg bare gråter. Stopper bilen utenfor SFO, tørker tårene og går inn for å hente mine tvillinger som den gangen var 8 år. Å lage middag føltes helt umulig, så vi svinger innom Mc Donalds for å gjøre det enkelt. Når mannen jeg den gang var gift med kommer inn døren, ser han på meg og spør «hva har skjedd?». Jeg svarer som sant er «aner ikke».

Hvor stort er dette problemet i Norge? En arbeidslivsundersøkelse fra 2013, utført av Respons Analyse AS, inkluderte 2500 yrkesaktive personer fra hele Norge. Over 40 prosent av ledere i Norge gir uttrykk for at de har vært i risikosonen for å bli utbrent. For ledere under 35 år har over 70 prosent vært, eller står i fare for å bli utbrent. WHO har erklært at stress er den største helsefaren i vårt århundre. 

IMG_7207.jpg

Det jeg synes er betenkelig, er at vi vet at utbrenthet er lett å forebygge og vanskelig å behandle. Allikevel er det ofte lite fokus på forebygging av utbrenthet på arbeidsplassene. Jeg har jobbet i over 20 år med kreftpasienter og har bare hatt noen få timers veiledning på avdelingen.

År etter år møter sykepleiere som jobber med denne pasientgruppen, unge mennesker som får beskjed om at de har kreft, pasienter som fått tilbakefall, barn som skal miste foreldrene sine, ungdommer som skal dø og mange andre tøffe problemstillinger. Er det ikke rimelig å forstå at helsepersonell må ha regelmessig og obligatorisk veiledning for å ha et sted å få ventilert alle sine opplevelser?

Når jeg ble sykemeldt fikk jeg god hjelp fra jobben. Men jeg skulle ønske at støtten hadde kommet tidligere, for å hindre det som skjedde. I ettertid har jeg tenkt mye på hva jeg kunne ha gjort annerledes for å unngå å bli utbrent. Det viktigste, som jeg vil formidle til alle som står i faresonen for å havne der, er at det var mange små ting. Ikke en stor forandring, som å bytte jobb, skille seg eller flytte. Nei, det var mange små endringer i hverdagen som tillsammen utgjør en større forskjell en det man ofte tror. 

For eksempel begynte jeg å dra rett hjem etter jobb, der skulle jeg ha minst en halvtime for meg selv, før jeg hentet barna. Den halvtimen skulle brukes til meg selv, jeg kunne lese avisen i fred og ro, se på tv, sove, sitte å se i veggen, hva som helst, men ikke rydde eller forberede middag. Dette var min tid, og den skulle brukes til å samle ny energi. Det var ikke hver dag jeg fikk til denne halvtimen, men som regel 3-4 ganger i uken. Det gjorde underverker for meg. 

Den halvtimen utgjorde også en overgang mellom en jobb med alvorlig syke og av og til døende pasienter, og en hektisk hverdag med aktive barn og de hverdagsproblemer som vi alle strir med. Det er viktig å gå ut av en setting, og rekke å puste og samle seg før man går inn i neste. Psykolog og forfatter Cecilia Duberg, kaller dette «å sette intensjonen», ta noen sekunder eller minutter før du går inn i et møte eller inn i barnehagen for å krangle med din trassige treåring. Hun beskriver dette godt i sin bok «Lejonagendan», den finnes foreløpig bare på svensk, men kan anbefales for alle som vil lære mer om å lede seg selv. 

I ettertid ser jeg at det året jeg var sykemeldt er den mest lærerike perioden av mitt liv. Og litt klisjeaktig kan jeg si at det har gjort meg klokere. Jeg vet at vi som har gått inn i veggen en gang, har større sjanse før å gjøre det igjen. Så nå er jeg mer bevisst på hva jeg kan gjøre for å unngå å havne der igjen.

IMG_7499.JPG

Nå er mitt foredrag «Jakten på ladestasjoner» ferdig. Ønsker din arbeidsplass et foredrag med mange tips om hva man kan gjøre for å unngå å bli utbrent, er det bare å ta kontakt med oss!