Hvordan fylle på med energi i hverdagen?

«Det jeg mest av alt savner etter min kreftbehandling er energien og livsgnisten»

Å bli mer enn bare vanlig sliten er vanlig under kreftbehandling. Det ikke alle kjenner til, er at opptil 35 % av alle som har gjennomgått en kreftbehandling, og er kreftfri, opplever kronisk tretthet, fatigue, også etter at behandlingen er avsluttet. Definisjonen på kronisk tretthet er at man opplever plager som energiløshet og/eller nedsatt hukommelse og konsentrasjonsevne i mer enn seks måneder.

Det finnes ikke noen sikker sammenheng mellom type behandling og fatigue. Men flere studier viser at risikoen er større for å oppleve kronisk tretthet hvis du har gjennomgått en behandling med kirurgi, cellegift og strålebehandling, sammenlignet med kirurgi eller kirurgi og strålebehandling alene.

Vi i helsevesenet er blitt bedre til å informere om fatigue, som kommer etter at kreftbehandlingen er avsluttet. Selv om vi fortsatt opplever å høre at noen er redde for å informere, fordi de tenker at pasienten da vil få symptomer. Denne måten å tenke på, må vi endre, man tenker seg ikke til fatigue.

I sin bok Ingenmannsland beskriver Håvard Aagesen sin opplevelse av å være kreftfri, men ikke frisk.

I sin bok Ingenmannsland beskriver Håvard Aagesen sin opplevelse av å være kreftfri, men ikke frisk.

En grunn til at informasjonen ikke alltid er god nok, tror jeg er at vi ikke har noen god behandling å tilby. Og sannheten er nok at alle må finne sin måte å håndtere denne nye hverdagen. Det vi kan gjøre, er å snakke åpent om problemet å dele med oss av våre tips, om hva som gir akkurat deg energi. Og kanskje kan vi lære av hverandre. 

Denne listen over tips til hva som kan gi påfyll av energi, er satt sammen av forslag som dere lesere har sendt til oss og råd våre deltakere i podcasten har formidlet.

Påfyll av energi, hva kan hjelpe?

-      Turer ute i naturen, gjerne med telt og sovepose. 

-      Gåturer, gjerne med en hund hvis du har. Kjenn duftene og hør på utelydene, fuglekvitter, vind som blåser, regn eller humlegutt som brummer forbi. Se og lukte på en vakker blomst.

-      Ha fokus på i dag, og gjøre den best mulig for deg

-      Ha rutiner og bevege deg hver dag, tilpasset dagsform

-      Sol og frisk luft

-      Frivillig arbeid (å hjelpe andre)

-      Være med gode venner

-      Strikking

-      Å være litt i arbeid

-      Lese 

-      Et glass vin og litt ostepopp på hengekøyetur

-      Meditasjon

-      Latter

-      Hjemmekveld med samboer, nære venner, gode samtaler og mye latter! Og litt vin i glasset og sjokolade på bordet

-      Å plante vekster, å se de gro

-      Trening, men ikke for hardt

-      Å si nei (uten å måtte oppgi en grunn)

-      Ta pauser, uten å få dårlig samvittighet, «jeg ligger til lading»

-      Finne og tenke på en ting du er takknemlig for hver dag

-      Maling

-      Lystbetont aktivitet, gjør det som gir deg glede

-      Hvile og nok mat

Vi i Kreftkompasset brenner for å gjøre mer for å løfte frem denne problemstillingen. Fordi vi vet hvor plagsomt det er for de som opplever å ikke ha nok energi i hverdagen. Vi vet at problemet finnes, men vi vet mye mindre om hva som kan hjelpe. Har du noen tanker om hva som kan gjøres for de som har fatigue, så vil vi gjerne høre fra deg.