Kreftbehandlingen er over, hvem kan hjelpe meg nå?

Helsevesenet følger opp personer behandlet for kreft, behandler fysiske plager og store mentale utfordringer. Men hva med de med andre utfordringer? De som ikke lenger kjenner igjen seg selv, lever med angst for tilbakefall, fatigue eller har mistet livsgnisten. Hvem skal hjelpe dem?

Til høsten skal Kreftkompasset starte opp to mentorskapsprogram, med ti deltakere og ti mentorer i hver gruppe. Hvem kan bli mentor for en person som gjennomgått behandling for kreft? 

Vi tenker at det kan alle som har et genuint ønske til å hjelpe et annet menneske. Kreftkompasset vil gi alle mentorer opplæring og sette rammene for programmet. I tillegg har både mentorer og deltakere (kreftoverlevere) en gruppe av helsepersonell rundt seg, som man til en hver tid kan kontakte hvis det er behov for råd og veiledning.

Hva er det vanlig at man ønsker hjelp med når kreftbehandlingen er avsluttet? Ofte ønsker deltakerne hjelp til å akseptere at livet ikke blir som før man fikk kreft. Hjelp til å finne en ny hverdag, kanskje en ny jobb eller orke å stå i den man har. Noen trenger hjelp til å gjenopprette et sosialt liv eller bli fysisk aktiv. Alle deltakere har «sitt prosjekt» som dere sammen vil jobbe med i et år.

Det ligger et ansvar i å bli mentor, men det vil ikke ta veldig mye tid. I løpet av et år arrangerer Kreftkompasset tre dagssamlinger og i tillegg ønsker vi at dere skal ha kontakt minst en gang per måned. Det inngår også en ukes reise til Nepal/India i programmet, som vi anbefaler alle mentorer å delta på. 

«Jeg kan ikke skjønne at en så liten innsats kan gjøre en så stor forskjell, det må nesten oppleves» sa en av deltakeren i et tidligere mentorskapsprogram.

Har du lyst å bli mentor i et år? Din arbeidsgiver må støtte «din» deltaker med 60 000 kr. Pengene går til å dekke alle utgifter for «din deltaker» for de tre samlingene, reisen til Nepal/India og 10 000 kr går til bistandsorganisasjonen FORUT som lar oss besøke deres prosjekter på reisen. 

VZ6x%io%TjOG7Byy7GvbHw.jpg

Som mentor du vil oppleve å utvikle deg selv som person, lære om langtidsbivirkninger etter kreftbehandling, veien videre etter en livskrise og bli utfordret på kommunikasjon og samhandling. Når kan man stille krav og når skal man bare støtte? Dette er livets skole. Og en lærdom du ikke kan få ved å høre på foredrag eller lese i en bok.

Elin Ekrol og Anne Gunn Wiesener

Elin Ekrol og Anne Gunn Wiesener

«Det flotte med slikt mentorskap er at jeg lærer like mye av henne som hun gjør av meg. Kjenner at dette er meningsfylt og tankevekkende». Elin Ekrol, mentor fra Scandic.

Høres dette interessant ut? Ta kontakt med oss, så tar vi en prat eller et møte for å fortelle mer. 

Lotta VadeComment