Hvorfor en podkast om kreft?

 

Kreft kan være trist, vondt og urettferdig, men kreft kan også være mot, håp, humor og glede. Etter mer enn 20 år i kreftomsorgen som sykepleiere, ønsker vi å vise kreftens alle sider. Du vil få et innblikk i hverdagen til personer som har fått behandling for kreft, deres pårørende, etterlatte, helsepersonell og politikere.

Tilbakemeldinger

“Ønsker bare å takke dere for en flott podcast som gir mange gode råd for å overleve en dødelig sykdom. Min sønn på 6 år har kreft for andre gang og har vært syk siden han var to år. Det er veldig kjekt for oss foreldre å få gode råd gjennom deres podcast. Hilsen Sarah”

“Jeg oppdaget kreftkompasset helt tilfeldig nå i forbindelse med at min søster har fått beskjed om tilbakefall av sin kreft, nå uten kurasjonsmulighet. Det har vært en fortvilende periode, spesielt fordi hun har små barn. Derfor har det vært veldig godt å høre deres reflekterte, gode podkaster og lese blogginnlegg som har gitt masse håp og nye perspektiver. Tusen takk til dere og de åpenhjertige personene som deler sine erfaringer ❤️ Det var akkurat dette jeg trengte nå! Jeg skal også tipse min søster om dere så fort hun er klar for impulser utenfra!”


Lasse Billington – å finne balansen i livet etter kreft

Høsten 2021 begynner formen til Lasse å bli dårligere, en oppmerksom fastlege sender han videre for undersøkelser, og han får etter hvert konstatert endetarmskreft. Behandlingen blir strålebehandling og operasjon, som gjør at han får utlagt tarm og stomi. Noe han lever godt med i dag.

Livet etter behandlingen har bydd på noen utfordringer grunnet fatigueog Lasse oppsøker likesinnede i pasientforeningen Norilco og får en plass i Kreftkompassets mentorskapsprogram. Gjennom mange tanker, refleksjoner og noen handlingsregler fungerer livet i dag så bra at han klarer å jobbe 100%!


11. Jon Svednell - cyklar för livet

Sedan tre år tillbaka lever han med en tumör som inte går att operera bort, och han avslutar sina instagraminnlägg med orden "Until further notice Celebrate everything". I det här avsnittet möter vi Jon Svednell, 39 år, som lever med gallgångscancer och får cellgifter i palliativ vård.

I sin kamp för att överleva checkar han av sin bucketlist, och använder sin tid till sin sambo och sin dotter, men även till att hjälpa andra drabbade. Genom att cykla Sverige runt och samla in pengar tillsammans med Imoveforcancer satsar han nu på HalvVasan, nästa vecka. Lyssna på ett mycket berörande avsnitt och hjälp Jon att hjälpa!


139. Kathrine Killingland – fra fatigue til maratonløp

Etter å ha gått med noen kuler på halsen i lang tid får Kathrine diagnosen lymfekreft. Livet som fysioterapeut og fotballspiller blir byttet ut med cellegift og strålebehandling. Når behandlingen er ferdig, er Kathrine fast bestemt på å komme tilbake til det livet hun hadde før. Det skulle vise seg å bli en tøff reise.

Etter å ha presset seg for mye i lang tid, må hun gå ned i stillingsprosent på jobben, og slutte med fotballen. Nå våkner en ny drøm, å løpe maraton. Sakte, sakte bygger hun opp kroppen og i september 2023 når hun målet, kanskje bare hun trodde var mulig, hun fullfører Oslo maraton!


10. Ulrika Årehed Kågström - Sverige vinner kampen mot livmoderhalscancer

Sverige är på god väg att bli först i världen med att besegra livmoderhalscancer! Det berättar Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i årets första svenska poddavsnitt som genomsyras av hopp och glädje efter den nyheten. 

Vi får också veta att rehabilitering efter en cancerdiagnos står högt upp på listan under 2024 men också höra Ulrikas oror om att cancerforskningen i Sverige tappar mark gentemot andra länder. Missa inte det här oerhört intressanta avsnittet från Kreftkompasset!


138. Tone Bjørkvold – å miste Ida

Livet blir snudd opp ned for Tone og hele familien, den dagen datteren Ida Øye Bjørkvold får livmorhalskreft. Enda verre blir det etter et tilbakefall og beskjeden om at Ida ikke kan bli kreftfri. Etter denne dagen lever Tone tett på Ida. Gjennom fem år er hun er med på kontroller, sykehusinnleggelser og er ofte hos Ida når hun er hjemme i leiligheten sin. De utvikler i løpet av denne tiden et varmt og nært forhold.

I oktober 2021 klarer ikke kroppen til Ida mer og hun dør. Nå må Tone finne ut hvem hun er uten Ida. Vi snakker om sorg og savn i en åpen og ærlig samtale om hvordan man lever videre etter å ha mistet det kjæreste man har.


137. Emil André Stavsholt – å være ungdom og få kreft med spredning

Bare 18 år gammel får Emil diagnosen Ewings sarkom med spredning. Behandlingen blir tøff, med mange sykehusinnleggelser og en periode med strålebehandling i Tyskland. Under behandlingen tenker han at, hvis han overlever vil han bruke sin erfaring til å hjelpe andre.

Men tiden etter at behandlingen er avsluttet blir utfordrende, og det tar lang tid før han nå, i en alder av 22 år, føler seg klar for å fortelle om alt han har vært gjennom. I dag er Emil full av pågangsmot og lager planer for fremtiden. Her får du møte en fantastisk ung mann som nå er klar for å fortelle sin historie for å hjelpe andre!


136. Tom Tønsberg Arnfinsen – hva kan banken din hjelpe deg med?

Mange som får kreft er bekymret for økonomien sin, fordi inntekten ofte reduseres for en periode eller kanskje for alltid. I denne episoden får du møte Tom som har lang erfaring som rådgiver, og kan mye om økonomi og forsikringer.

Vi snakker blant annet om hvorfor det er lurt å ta en prat med banken din når du blir syk, hvilken hjelp du kan få, og hvilke muligheter du har i forhold til lån og forsikringer. Tom deler raust av sin kunnskap med oss, noe som kan komme godt med i denne usikre tiden. Trenger du råd og innspill til å bedre din økonomi? Da er denne episoden for deg! 

Episoden er støttet av Romerike Sparebank. 


9. Vera Bouveng Hermansson – 85 år och full av livslust

Vera har levt ett spännande och tidvis tufft liv. Under andra världskriget kom hon till Sverige som flykting, något hon beskriver i sin bok ”Ett oönskat kärleksbarn” som handlar om sina föräldrars livsöden. Hon växte upp utan sin pappa, utbildade sig till tandläkare och fick tre barn.

I dag är Vera 85 år och har under dom sista åren upplevt att få cancer två gånger och förlora sin älskade man i cancer. Hon bearbetar fortfarande sin sorg, samtidigt som hon är aktiv med att skriva om sin barndom, delta på yoga och vara tillsammans med familj och vänner. Hon är fortfarande nyfiken på livet, har köpt biljett till Australien nästa år och drömmer om att möta kärleken igen!


135. Frances Dsilva – å leve med lungekreft

Etter en periode med tungpust og hoste, som Frances trodde kom av allergien sin, får hun beskjed om at hun har lungekreft med spredning. Behandlingen hun skal ha er immunterapi, noe som fungerer så bra at hun med hjelp av en gradert sykmelding kan jobbe under hele behandlingsperioden.

I dag er hun opptatt av å gjøre ting som gjør henne glad, hun går turer i skogen, driver med hagearbeid, spiller piano og reiser på turer sammen med mann og barn, blant annet på besøk til brødrene sine som bor i Nord Amerika. Alt dette for å lage gode dager og ikke utsette noe av det hun vil gjøre til seinere. Her får du møte en flott og reflektert dame som kan inspirere deg til å sette pris på hverdagen!

Denne episoden er støtte av Bristol Myers Squibb og Amgen.


134. Ole Erik Melum – å mestre livet etter behandling av lungekreft

Når Ole Erik opplevde pustevansker var han sikker på at det var hjertet som var årsaken, men etter mange undersøkelser og møter med en oppmerksom lege, fikk han beskjeden – du har lungekreft. Behandlingen ble cellegift, strålebehandling og immunterapi.

I dag er Ole Erik kreftfri, men har dårligere pust enn før og tåler ikke lukter, noe som begrenser hva han kan gjøre i hverdagen. Det han har beholdt er et fantastisk pågangsmot, en god porsjon humor og et særdeles godt humør. Her får du møte en mann som har bestemt seg for å noe å glede seg til hver dag!

Denne episoden er støttet av Bristol Myers Squibb, Amgen og AstraZeneca.


8. Carina Nunstedt - att förlora den man älskar

Hon gick från fredagsmys till fredagshell. Carina Nunstedt, välkänd förläggare och entreprenör, blev änka mitt i livet när hennes älskade ”Pappa Pop”, Anders, välkänd musikjournalist på Expressen, gick bort i cancer.

I vår podd berättar hon om hur hon orkat gå vidare genom sorgen och om sin kamp för att komma ut på andra sidan. Hon ger också sina bästa tips för anhöriga som drabbas.

Missa inte detta ärliga och starka avsnitt av Kreftkompasset!


133. Hanne bjørke – fysisk aktivitet hjelper på fatiguen

Mitt under et foredrag med hypokonderlegen Ingvar Wilhelmsen får Hanne beskjeden, «du har brystkreft». Hun gjennomgår «full pakke» med behandling og tenker hele tiden at livet skal fortsette som før når hun er ferdig. Det skulle vise seg å bli utfordrende på grunn av mye fatigue.

Hanne finner etter hvert ut at å jogge, i begynnelsen veldig kort og sakte, holder fatiguen i sjakk. Nå har hun fullført Berlin halvmaraton og startet sin egen Instagram konto om kreft og trening. Det som begynte med korte turer til postkassen er i dag Hannes måte og lage gode dager på!


7. Isabella Scandurra - information, träning och behandling i Tyskland

Man kan säga att hon fick cancer två gånger. Bröstcancerdiagnosen kom först 2017 och när Isabella från Hudiksvall två år senare skulle rekonstruera det borttagna bröstet kom besked nummer två: det fanns metastaser i skelettet och levern och du har nu trippelnegativ bröstcancer.

Idag använder forskaren i hälsoinformatik och europamästarinnan i drakbåtspaddling, all sin energi för att hitta nya sätt att råda bot på sin cancer, och har sökt sig till Tyskland för att få hjälp. Målet? Att bli en Enhörning.


132. Janne – når cannabis er ditt eneste alternativ

Som ung voksen får Janne leukemi. Hun gjennomgår to og et halvt år med behandling som er så tøff at den nesten tar hennes liv. Livet som ferdigbehandlet blir utfordrende, med fatigue og mye smerter. Smertestillende gir henne så mye bivirkninger at de til slutt ikke kan brukes.

Noen nevner cannabis som smertestillende og etter hvert blir plagene så store at hun ikke har noe annet alternativ. Hun prøver, og effekten er god. I tillegg er hun mer til stede enn da hun brukte store doser smertestillende. Nå begynner en kamp for å få den hjelpen hun har behov for av norsk helsevesen. Møt en ev de modigste gjestene vi har hatt i denne podcasten!


6. Anna Wahlstam - att leva här och nu

Hon drev podcasten “Vi är inte cancer” efter att ha drabbats av två olika cancerdiagnoser. Nu lyfter Anna Wahlstam blicken och släpper taget om det gamla och välkomnar in det nya.

Trots att vården säger att cancern är obotlig i nuläget, fokuserar hon på sin nutid. Som hon själv skriver: ”Jag är inte min sjukdom, jag är en Levare. Jag har varit i så mycket mörker – men nu använder jag kraften för att vara i ljuset och sprida ljus.”

Lyssna på en inspirerande kvinna som valt att inte vara kvar i det svarta cancerhålet och som bjuder på sin klokhet för andra som drabbas. Du är grym, Anna!


131. Sissel Kvitvang – å ha hovedrollen i eget liv

To ganger har Sissel fått beskjed om at hun har kreft. I 2007 fikk hun behandling for brystkreft og i 2022 fikk hun behandling for sarkom. Å fortelle barna at du får kreft for andre gang og være redd for å ikke komme tilbake i jobb var tøft.

For å mestre hverdagene og bevare sin positive innstilling til livet har Sissel jobbet aktivt med «tankens kraft». Hun vet at hun får det bedre når hun aktivt deltar i alt som foregår i livet, også kreftbehandlinger. Jobben som lærer var ikke mulig å stå i, men i dag jobber Sissel på et ungdomshjem der hun stortrives!


5. Yvonne Fuchs - att leva med obotlig lungcancer

Hur försonas man med döden? Hur orkar man skratta och njuta av livet med vetskapen att tiden är knapp? Yvonne Fuchs vet. Hon lever med obotlig lungcancer och för ett år sedan fick hon beskedet att det inte gick att göra mera. Hon hade bara sex månader, till ett år kvar att leva. Men Yvonne är i högsta grad levande trots att hon har metastaser i hela kroppen till och med i huvudet. 

Lyssna på hennes fantastiska skildring av livet med en dödsdom. Om hur hon fuldansar länge varje morgon - som hon skildrar med en underbar glädje i rösten, och hur hon tror att cancer har ett budskap.


130. Kari Jørgensen – målet gjennom kreftbehandlingen var å dykke i Egypt

Etter en rutine mammografi får Kari beskjed om at hun har brystkreft. Hun velger å utsette operasjonen to uker for å dra på ferie og «lade opp» til en lang behandling. Gjennom hele behandlingen har Kari som mål å kunne dykke igjen, noe som hjelper henne å holde motivasjonen oppe.

I denne episoden snakker vi om å være sliten helt inni margen, å be om samtaler med en psykolog og frykten for at ingen har bruk for deg etter avsluttet behandling. Kari er en sann gledesspreder og skal nå finne sin balanse i hverdagen med venner, familie jobb, korøvelser, barnebarn og ikke minst dykking i sitt eget paradis i Egypt!


4. Johanna Ström - behandling för bröstcancer och livet utan bröst

Hon är stolt medlem av ”Plattnormen” och jobbar deltid på Kraftens Hus för att hjälpa andra drabbade. Men vägen dit var svårare än väntat. När Johanna Ström drabbades av aggressiv bröstcancer vändes livet upp och ner. Det var å ena sidan lätt att målmedvetet bestämma sig för att ta bort båda brösten och avstå implantat. Det var svårare när hon kidnappades av rädslan och när ensamheten och mörkret tog över.

Lyssna på Johannas berörande och gripande berättelse om hur nära det var att hon tog sitt liv den där dagen hon stod på bron och inte såg annat än döden. När hon i smyg sparade tabletter för att kunna lämna i tysthet. Och hur hon till slut tog mod till sig att välja livet.


129. Ida-Marie Nilsen og Lotta Våde – fem år med Kreftkompasset

Etter et halvt år med diskusjoner og planlegging startet Ida-Marie og Lotta Kreftkompasset - den 25. juni 2018. Ved siden av sine vanlige jobber og familieliv skal de drive et ideelt AS for å hjelpe personer behandlet for kreft. Hva kan to sykepleiere gjøre på fritiden for denne store gruppen?

De begynner med en podcast, så blir det en blogg, et mentorskapsprogram og mye mer. Her får du møte to gründere som fulgte hjertene sine og høre hvordan de har gått fra en idé, til å ha fem ansatte og store drømmer for fremtiden!


3. Henrik Frenkel - att leva med prostatacancer

Först fick han diagnosen alzheimers. Ett år senare fick beskedet att läkaren haft fel. Då fick han spridd prostatacancer.

I det tredje avsnittet av podden Kreftkompasset Sverige möter vi den svenska medieprofilen Henrik Frenkel i ett fint samtal om att leva med obotlig cancer, den falska alzheimersdiagnosen och om varför män ogärna pratar om sina cancerdiagnoser.

Lyssna på en vältalig gäst som öppet och rakt beskriver ett liv med bromsmedicin och det han saknar i cancervården.


128. Annicken R Day – brystkreften fikk meg til å kjenne etter hva jeg virkelig ville

Selv om begge foreldrene fikk kreft, tenker ikke Annicken at det samme ville skje med henne. Derfor går hun ikke på mammografi når innkallingene kommer. En legekontroll for å få helseforsikring, gjør at undersøkelsen blir tatt. Til slutt kommer svaret, du har brystkreft. Annicken har det bra gjennom behandlingen og velger å fokusere på alt som er positivt. Det kan høres enkelt ut, men for Annicken er det en livsfilosofi.

Før kreften tenkte hun at hun levde drømmelivet, hun har skrevet bestselgeren «Fly sommerfugl» og driver sitt eget selskap i Los Angeles der hun bor. Nå får hun kjenne etter hva hun virkelig vil. Noen uker seinere flytter hun til Toscana. Lyst å bli inspirert til å tørre mer? Da skal du lytte på denne episoden!

 


2. Lisa Sund – från bröstcancerbehandling till expedition över Grönland

När Lisa Sund upptäcker en knöl i bröstet blir hon inte speciellt orolig, hon har haft ofarliga knölar tidigare. Två mammografier, ett ultraljud och en biopsi senare får hon besked om att knölen är bröstcancer. Hela bröstet togs bort och det blev sex månader med cellgifter.

Nu, tre år senare ska Lisa delta i Expedition Pink Ribbon där fyra kvinnor från Sverige, Norge, Grönland och Danmark – som alla överlevt bröstcancer – ska korsa Grönland på skidor. Syftet är att samla in pengar till forskning, inspirera till fysisk aktivitet och informera om självtest för tidig upptäckt av bröstcancer.

Lyssna på en fantastisk kvinna som garanterat kommer att inspirera dig!


127. May Lena Berg Nymoen – telefonen med beskjeden om kreft kom i lunsjen

Det er lunsj på fagseminaret som May Lena leder når legen ringer og gir henne beskjeden, du har tarmkreft. Hun tar en halvtimes pause fra de andre, så går hun inn og fullfører dagen. Hun henter barn i barnehagen og på sfo, drar på fotballkamp, og har kollegaer på besøk på kvelden. Hvordan er det mulig? May Lena har jobbet mange år i Forsvaret og tar i bruk alt hun tidligere har lært denne dagen.

Når behandlingen er ferdig skal livet tas tilbake, det blir tøft, og går ikke helt etter planen. Med hjelp av løsningsorienterte ledere på jobb, klarer hun allikevel å stå i jobb. Her får du møte en klok og meget reflektert dame som gjerne deler av sin kunnskap og erfaringer for å støtte og hjelpe andre!


1. Kreftkompasset Sverige – en podcast om cancer!

Äntligen kan vi presentera det första avsnittet av vår nya podd i Sverige:  Kreftkompasset – en podcast om cancer! I första avsnittet möter du Pamela och Lotta, vilka är vi och varför behövs det en podd om cancer?

Pamela har genomgått en tuff behandling mot en elakartad hjärntumör och Lotta är sjuksköterska och har jobbat inom cancervården i mer än 30 år. 

I det här avsnittet får du lära känna oss, höra våra historier och motivation för att starta den här podcasten. Cancer kan vara jobbigt, sorgligt och tungt, men cancer kan också vara hopp, kärlek och humor. Vi tar med dig i ett engagerande ochspännande samtal som garanterat kommer att beröra dig som lyssnar!


126. Camilla Aschim – å komme styrket ut av kreftbehandlingen

Livet til Camilla har store begrensinger på grunn av helseangsten hun lever med. Når hun så oppdager en kul i det ene brystet som viser seg å være brystkreft, går alt i svart. Hvordan skal hun som er så redd klare å gjennomføre behandlingen?

Varme, flinke sykepleiere og leger og Camillas søster blir viktige støttespillere gjennom hele behandlingen. Som hun klarer å gjennomføre og som gjør at hun blir kvitt helseangsten sin. Noe hun ikke trodde var mulig. I denne episoden tar Camilla deg med på en reise fra frykt og angst til mestring og glede!

 


125. Dora Thorhallsdottir – plutselig var jeg pårørende

Livet er på sitt beste for Dora og Jan Tore, de er nyforelsket og har flyttet sammen. Jan Tore får mer og mer plager fra halsen, han hoster og har problemer med å svelge. Det viser seg at kreften er tilbake. Kan den opereres? Legen som kan svare på det er på ferie og ventetiden er vanskelig. Svaret blir ja, og Jan Tore gjennomgår en stor operasjon som gjør at stemmen hans forandres for alltid.

Plutselig er Dora pårørende, en rolle som til tider er skremmende og som hun føler at hun skal utføre uten en manual. Denne episoden handler om håp og fortvilelse, om raushet og om en spesiell kjærlighetshistorie!


124. Reidun Norland Bergestuen – takknemlighet, glede og frihet er viktige verdier for meg

Etter mange år som lærer er Reidun i 2014 ferdig utdannet biopat, og skal starte sin egen klinikk ved siden av lærerjobben. Samtidig oppdager hun en stor kul i det ene brystet, og får raskt beskjed om at det er brystkreft. Etter en tøff behandling er hun tilbake i jobb som lærer. Det fungerer en stund, men til slutt sier kroppen stopp.

I dag jobber Reidun deltid i en klesbutikk, er nysgjerrig på livet og elsker å lære seg nye ting. Hun har valgt å ha fokus på glede, frihet, og takknemlighet. Her får du møte en klok dame som også har en morgenrituale som er viktig for henne for å få en god start på dagen!


123. Heidi Torbjørnsen – fant glede i kunsten etter kreftbehandlingen

Etter å ha gjennomgått transplantasjoner av både bukspyttkjertel og en nyre, på grunn av ettervirkninger av diabetes type 1, skulle Heidi ta livet tilbake. Sånn ble det ikke, hun fikk tarmkreft og gjennomgikk tøff behandling.

Heidi var veldig glad i jobben sin, og det var tungt å innse at hun ikke klarte å gå tilbake i jobb etter kreftbehandlingen. Når hun ikke kunne jobbe begynte Heidi å male, noe hun aldri hadde gjort tidligere i livet. I dag finner Heidi glede i de små tingene i livet og tar ingenting for gitt. Hun maler fantastiske bilder, har hatt en egen utstilling og har skapt seg en ny fin hverdag!


122. Eva Brovold – kreften berører hele familien

En tilfeldig oppdaget kul i brystet viste seg å være brystkreft. En beskjed som var tøff å få for hele familien. For et av barna blir situasjonen ekstra utfordrende da separasjonsangsten og redselen for at alle skal dø, blir stor. Enda verre blir det da den eldste sønnen får påvist testikkelkreft samtidig som Eva har sin ettårs-kontroll.

Familien har takket være god hjelp, et godt samhold og omsorg for hverandre klart å stå i mye behandling og livet etterpå. I dag har alle barna det bra og Eva er tilbake i jobben som omsorgsarbeider. Her får du møte en klok og varm dame som vil dele sin historie for å hjelpe andre!


121. Janette Røseth – livssorg og livsglede

Janette er psykolog og opptatt av å formidle at vi alle opplever vanskelige ting i livet av og til. Men mest av alt snakker hun om hvordan vi kan håndtere utfordringer, og leve godt med det som har skjedd.

Vi snakker blant annet om hva som skjer med oss når man får en kreftdiagnose, hvordan vi mobiliserer for å komme gjennom behandlingen og hva som er vanlige reaksjoner etterpå. Hvordan bør du snakke med barna dine og hva gjør man når du og din partner reagerer forskjellig på utfordringene dere opplever? Janette er en klok dame med egen livserfaring kombinert med mye kunnskap som hun formidler på en fin og lett forståelig måte!


120. Jorun Nilsen Stallemo – uregelmessige blødninger var livmorkreft

Det er ikke lenge siden Jorun tok en gynundersøkelse når hun får uregelmessige blødninger. Hun har kommet i overgangsalderen, så dette kjennes ikke normalt ut. Etter flere turer hos forskjellige leger får hun diagnosen livmorkreft. Behandlingen er tøff, og Jorun er langt nede og veldig sliten når hun er ferdigbehandlet.

I dag jobber Jorun fullt, har startet et lokallag for Gynkreftforeningen i Kristiansand og er ansvarlig for #kjennetter kampanjen. Her får du møte en dame som vet hva det vil si å hente seg inn etter en kreftbehandling, og som i dag bruker sine erfaringer på noe som er både meningsfylt og positivt!


119. Marianne Olsen Santana – oppfølging av arbeidsgiver under behandlingen

For Marianne har jobben alltid vært en viktig del av hennes liv og identitet. Derfor er det ekstra viktig å beholde kontakten med sin leder under kreftbehandlingen. En leder som bryr seg og tar seg tid til samtaler for å oppdatere Marianne om hva som skjer på arbeidsplassen.

Nå er behandlingen snart ferdig og planlegging for å komme tilbake i jobb har begynt. Vi snakker om åpenhet, hvor tøft det kan være å miste håret og om viktigheten av å begynne forsiktig i jobb. Her får du møte en engasjert dame som snart er i gang med siste del av behandlingen for brystkreft.


118. Eirik Hammerhaug – livet etter testikkelkreften ble tøft

På en ferietur oppdager Eirik at den ene testikkelen er forandret, legetime blir bestilt og tre uker seinere er han operert. Det er usikkert om det er spredning, men sammen med legen velger Eirik å vente å se. Et klokt valg skulle det vise seg, fordi det ikke er spredning.

Nå skal livet gå videre som før, men så enkelt er det ikke. Eirik fortsetter å være redd selv om han er kreftfri, han beskriver det som at han har fått «spredning til psyken». Med hjelp av samtaler med kreftkoordinatoren sin, jakt, turer og fysisk aktivitet går ting sakte men sikkert bedre. I dag er han tilbake i full jobb i forsvaret og deler gjerne erfaringene sine for å hjelpe andre!


117. Janne Louise Larsen – å være 23 år og få en kreftdiagnose

23 år gammel får Janne beskjed om at hun har leukemi. Behandlingen varer i to og et halvt år og er beintøff. I tillegg forteller legene at hun ikke kan bli gravid på vanlig måte, noe som er en stor sorg. Når behandlingen er ferdig skal livet tas tilbake, dette gjør at Janne presser seg for hardt og går på mange smeller.

På en forestilling møter hun Matti og etter en måned sammen blir Janne gravid. Det er et stort sjokk, og det tar lang tid før hun skjønner at det er sant. I dag lever den lille familien på tre personer et godt liv. Selv om Janne lever med flere seneffekter har hun et fantastisk humør og en herlig humor!


116. Stian André Aagnes – å være ung trebarnsfar og få uhelbredelig lungekreft

Etter over et år med symptomer og utredninger får Stian diagnosen lungekreft med spredning. Han er 34 år, trebarnsfar og helikopterpilot. Å få diagnosen var selvfølgelig et stort sjokk, men endelig kan Stian få behandling. Fordi han har en mutasjon i svulsten finnes en tablett behandling som kan prøves. Etter noen få uker er formen betydelig bedre.

I dag, tre år seinere holdes sykdommen fortsatt i sjakk og Stian er i full jobb og har en aktiv hverdag. Men en drøm gjenstår - å få lov å fly igjen!

Denne episoden er støttet av Bristol Myers Squibb og All Can Norge.


115. Pål Rossow – tre historier om kreft

I 2007 får kona til Pål påvist hjernetumor og hun dør ett år seinere. Å bli alene er tøft, men Pål velger å være åpen om sin situasjon og får god støtte av venner og kollegaer. Noen år seinere er det hans tur å bli pasient da legene finner en tumor i tykktarmen. Etter et tilbakefall må han gjennomgå tøff behandling med operasjon og cellegift, men blir til slutt kreftfri.

Livet går seg til og med en ny kjæreste har han det fint. Det er hun som ber han sjekke føflekken på ryggen, som viste seg å være kreft. Når kreften sprer seg til flere organer kan Pål heldigvis få behandling med immunterapi, en behandling som enn i dag holder kreften i sjakk. Møt en positiv mann som har opplevd mer enn de fleste!

Denne episoden er støttet av Bristol Myers Squibb.


114. Christian Osther – å være pårørende til Monica

Christian og Monica er nyforelsket når det skjer, Monica får tilbakefall av brystkreften. Beskjeden de får nå, er at kreften er uhelbredelig. De første årene etter tilbakefallet lever de alt de kan, de reiser mye, skaper gode opplevelser og minner med familien, flytter sammen og gifter seg. Livet er på det fineste og det vondeste på samme tid. Christian er en bauta for familien samtidig som de lever i en konstant krise.

Nå er det snart syv år siden tilbakefallet og Christian deler raust, nært og ekte om hva han har lært underveis. Han forteller om følelsen av utilstrekkelighet, om å føle seg alene med tøffe mentale påkjenninger, om betydningen av ubetinget kjærlighet og verdien i å løfte blikket. 

Denne episoden er støttet av Novartis, MSD, AstraZeneca, Colgate Professionals, Eli Lilly og Daiichi-Sankyo.

 


Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more

113. Gunnhild Lunda Borgen – fra nybakt mor til alvorlig kreftsyk

Gunnhild er gravid når hun kjenner kulen i brystet, men den blir først undersøkt etter fødselen av datteren hennes. Beskjeden hun får er at det er brystkreft og at det er spredning til andre organer, det vil si at hun ikke kan blir frisk fra kreften. Det er januar 2014, datteren er seks måneder og Gunnhild blir forespeilet at hun kanskje kan leve i to år.

Nå bestemmer Gunnhild seg for at hun vil bli en solskinnshistorie. Hun setter seg mål om ting hun vil oppleve i fremtiden, som for eksempel første skoledagen til datteren. Nå er målet å få feiret 10-års bryllupsdag i 2024, noe ingen hadde stor tro på når hun giftet seg i 2014. Her får du møte en fantastisk flott dame som på mange måter virkelig er en solskinnshistorie!

Denne episoden er støttet av Novartis, MSD, AstraZeneca, Eli Lilly og Daiichi-Sankyo.

 

 


Kathrine Vandraas – om brystkreft og tiden etter avsluttet behandling

Kathrine er kreftlege og jobber til daglig med brystkreft på OUS – Radiumhospitalet, hvor hun også forsker på seneffekter etter brystkreft. Vi snakker blant annet om hvor forskjellig brystkreft og behandlingen for diagnosen er. Hvorfor noen skal bruke hormonblokkerende behandling og andre ikke? 

Men mest snakker vi om livet etter at behandlingen er avsluttet. Hva er viktig å tenke på hvis du skal tilbake i arbeidslivet? Og hvilke råd kan man gi til deg som skal leve med brystkreft? Her får dere møte en veldig engasjert lege som snakker et språk som alle forstår og som ønsker mer fokus på livet etter behandlingen!

Denne episoden er støttet av Novartis, MSD, AstraZeneca, Eli Lilly og Daiichi-Sankyo.

Kathrine Vandraas mottar ikke honorar for sin deltakelse i episoden og har ingen tilknytning til sponsorer av denne episoden.


111. Eline Heltorp – fikk brystkreft når tvillingene var fire måneder

Livet til Eline og mannen Christer er kaotisk med tvillinger på fire måneder, når beskjeden kommer. Eline har brystkreft, og skal gjennomgå en lang behandling. Hver gang Eline går inn på sykehuset for å få behandling knekker hun sammen, det er påminnelsen om at hun er alvorlig syk. Hun er livredd for at hun skal dø fra barna sine.

Når behandlingen er over, skal livet tas tilbake. Hun trapper gradvis opp jobben og gjør alt hun kan for å stå i jobb, til kroppen en dag sier fra. Strikken er tøyd for langt og nå begynner veien for å bygge seg opp igjen. Her får du møte en flott og reflektert dame som har et veldig fint liv i dag!

Denne episoden er støttet av Novartis, MSD, AstraZeneca, Colgate Professionals, Eli Lilly og Daiichi-Sankyo.

 


110. Monica Lund Osther – å leve med uhelbredelig kreft

For drøyt seks år siden fikk Monica tilbakefall av sin kreftsykdom og fikk beskjed om at hun nå skulle leve med kreft. Hvordan er det å vite at du aldri kan bli kreftfri? Og hvordan skal du leve ditt liv når du vet at det kan bli kortere enn det du trodde? Monica forteller åpent om hvordan familiens hverdag er i dag og hvordan hun snakker med barna sine.

Vi snakker også om døden, kjærlighet, wow-moments og beskjeden fra kreftlegen om at hun snart bør søke privat behandling for å få en medisin som kan hjelpe henne. Her får du møte en klok og modig dame som garantert vil berøre deg langt inn i hjertet!

Denne episoden er laget i samarbeid med Health Talk.

 


109. Ameli Tropé – hvorfor der det så viktig å sjekke seg?

Ameli er gynekolog og leder av livmorhalsprogrammet i Norge. Henne kan vi spørre om alt vi lurer på. Hvordan foregår en livmorhalsprøve? Gjør det vondt? Hvor ofte skal vi sjekke oss? Hva kan du gjøre hvis du er redd og bekymrer deg for å sjekke deg? Dette og mye mer snakker vi om i denne episoden.

Ameli forteller også om HPV virus, vaksine og hvorfor vi bør snakke med våre ungdommer om å ha et sunt seksualliv. Her får du møte en menget kunnskapsrik og engasjert lege som brenner for at flere skal sjekke seg!


108. Arne Silenzio Krogstad – når livet blir snudd på hodet

På en sydentur med sønnen sin oppsøker Arne lege fordi formen er dårlig. Det blir starten på en vanskelig periode, der mye er usikkert og Arne er langt hjemmefra. Den dårlige formen skulle vise seg å være lymfekreft og en tøff behandling venter hjemme i Norge.

For å håndtere livet etter behandlingen, har Arne blant annet brukt gode ord (affirmasjoner). Han hadde ikke noen tro på at disse skulle hjelpe han, men de har vist seg å være til stor nytte i hverdagen. I tillegg er han aktiv med trening, yoga og turer i naturen. Her får du møte en meget klok mann med et stort hjerte!


107. Charlotte Borge-Andersen – mistet mannen sin i bukspyttkjertelkreft

I løpet av kort tid opplever Charlotte at tre nære familiemedlemmer får kreft, en av de er Hans-Petter, mannen hun har levd sammen med i 40 år. Han får diagnosen bukspyttkjertelkreft, og sammen starter de prosjektet «bli bra». Dessverre hjelper ikke behandlingen og fire dager før julaften i 2017 dør Hans-Petter.

Hva gjorde de sammen mens Hans-Petter levde som hjelper henne i dag? Skal alle dø hjemme? Det og mye mer snakker vi om i denne episoden. Her får du møte en engasjert dame som vet hvor mye håp betyr og som har vært med på å bygge opp PKNN – Pancreaskreft Nettverk Norge for å hjelpe andre!


106. Janne Lindskog – å leve et godt liv med seneffekter

Etter å ha gjennomgått behandling for både lymfekreft og brystkreft opplever Janne att kroppen sier stopp. Hun har fått flere seneffekter som setter begrensninger for hva hun kan gjøre i hverdagen. For å leve et best mulig liv har Janne i løpet av mange år testet ut hva som fungerer for henne. Hvor lange turer kan hun gå uten å få problemer i etterkant? Hvor lenge kan hun være sammen med folk? Og hva gjør hun for å unngå å gå helt tom for energi?

Her får dere møte en flott dame med lang erfaring og mye kunnskap om energiøkonomisering, som virkelig har lært å sette pris på de små tingene i livet!


105. Kaja Kvaale og Eira Bjørvik – forsker på livet etter kreft

Kaja og Eira jobber begge med kvalitativ forskning ved Oslo Universitet. Det betyr at de undersøker og beskriver menneskers opplevelser og erfaringer. De er begge en del av prosjektet «Kreftoverlevelse på nye måter - Om hvordan personer erfarer og snakker om kreft» (CANCUL).

Dette prosjektet ser spesielt på hvordan personer som har hatt mage-tarm kreft og underlivskreft har det etter avsluttet behandling. Funnene så langt har gitt både Kaja og Eira nye innsikter i hva det vil si å være en kreftoverlever. Her får du møte to veldig engasjerte forskere som brenner for å vise hvordan livet etter kreft kan oppleves!


104. Tuva Kværnes – begge foreldrene mine fikk kreft

Tuva har en spennende hverdag i Peru når hun får beskjed om at faren har fått kreft. Hjemme igjen blir livet aldri som før. Familien står tett samlet og faren til Tuva prøver mange behandlinger, de har dessverre liten effekt og han dør av sin kreftsykdom.

Familien begynner å komme seg når neste tunge beskjed kommer. Moren til Tuva har uhelbredelig lungekreft. Hun som er så sprek og aldri har røyket. Hvordan er det å være ung pårørende? Hvordan kan humor være til hjelp i alvorlige situasjoner? Her får du møte en ærlig og flott jente som vil dele sin historie for å hjelpe andre!

 


103. Katrine Kopperud Eriksen og Hanna Ræder – kreft, nedsatt matlyst og ernæring

Etter en tøff kreftbehandling får Katrine store utfordringer med å få i seg nok næring. Hun opplever å gå ned mye i vekt og har problemer med å svelge maten. Redningen blir oppfølging av flinke ernæringsfysiologer der blant annet Hanna blir en viktig støttespiller for Katrine.

Vi får høre hvordan Hanna gradvis hjelper Katrine å få i seg nok mat og gå opp i vekt. Vi snakker om hvor viktig det er å få lov å spise det du har lyst på, hvordan du kan berike maten og hva en ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med. Her får du møte to engasjerte damer som deler sin kunnskap om ernæring med glede!

Denne episoden er støttet av Nutricia.


102. Cecilie Sneltvedt og Andrea Madsen – Live podcast, årsmøte for kliniske ernæringsfysiologer

Denne samtalen ble holdt foran mange av Norges kliniske ernæringsfysiologer og tema er hvordan vi kan ivareta behovet for ernæring før, under og etter en kreftbehandling. Som ungdom gjennomgikk Cecilie en tøff kreftbehandling, og hun husker godt hvilke utfordringer hun hadde og hva som hjalp når matlysten var dårlig.

Andrea, som til daglig jobber på Akershus Universitetssykehus som klinisk ernæringsfysiolog, forteller hvordan det er å få lov å jobbe med prehabilitering. Det vil si å følge opp personer med kreft allerede fra de får sin diagnose, før behandlingen er startet. Her får du møte to personer som på hver sin måte deler sine erfaringer om hvor viktig ernæring er!

Denne episoden er støttet av Fresenius Kabi. Link til film med Cecilie.


101. Kjetil Boye og Stine Næss – kliniske studier

Kliniske studier er ofte helt nødvendig for at nye behandlinger skal kunne tas i bruk. Men hva er egentlig en klinisk studie og hvem kan delta? Dette og mye mer vil du få svar på i denne samtalen med onkolog Kjetil Boye og studiesykepleier Stine Næss.

Til daglig jobber de på Oslo Universitetssykehus – Radiumhospitalet, der de møter mange pasienter som deltar i forskjellige studier. Her får du møte to engasjerte personer som har jobbet med kliniske studier i mange år. Den viktige jobben de gjør hver dag, bidrar til at forskningen går fremover!


100. Til minne om Ida Øye Bjørkvold - En helt spesiell episode om en helt spesiell jente

Ida rørte hele Norge med sin åpenhet som @kreftutenfilter på Instagram. Nå får vi bli kjent med Ida gjennom familie og venner som deler sine minner om Ida i denne episoden. De forteller om en jente som var åpen, inkluderende, omsorgsfull, spontan, direkte, humoristisk, raus og klok.

Ida inspirerer oss fortsatt, nå gjennom andre, til å gi mer faen, ta vare på de du er glad i og leve livet hver eneste dag! For Ida var det viktig å bruke sin historie til noe meningsfylt og positivt, så vi oppfordrer alle til å sjekke seg og spre budskapet #Sjekkdeg!

 


99. Anita Eik Roald og Richard Birkeland Tøndel – Live podcast på DM Arena Kreftkonferansen 

Foran mange leger, politikere, helsebyråkrater og legemiddelindustrien stilte Anita og Richard i denne viktige samtalen om hvordan det er å være kreftpasient i Norge i dag. Både Anita og Richard har mye erfaring med kreftbehandling, på hver sin måte. Her diskuterte de blant annet viktigheten av tilgang på nye medisiner, hvordan nytenking og hjemmebehandling kan gjøre hverdagen bedre.

Det var helt stille i salen på kreftkonferansen til Dagens Medisin når Anita og Richard fortalte om sine erfaringer. Publikum fikk møte to fantastisk positive personer, med mange kloke tanker om hva som er viktig for dagens og fremtidens pasienter.

 


Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more

98. Richard Birkeland Tøndel – fra Frankrike til Radiumhospitalet

17 år gammel er Richard utvekslingsstudent i Frankrike. Han stortrives, men sliter mer og mer med å løfte det ene beinet. Når han besvimer i dusjen oppsøker han legevakten og får beskjed om at han har en tumor i bekkenet. Studier i utlandet blir gjort om til cellegift og strålebehandling for Ewings sarkom på Radiumhospitalet.

Richard gjennomfører behandlingen, men to år seinere er kreften tilbake på samme sted. Nå får han cellegift som hjemmebehandling for å være minst mulig på sykehus og ha så god livskvalitet som mulig. Til tross for tilbakefall mye behandling har Richard et fantastisk godt humør og ser lyst på fremtiden!


97. Gunhild Næss – eggstokkreft, pårørende og tilbakefall

For snart 10 år siden får Gunhild påvist eggstokkreft, noe som gjør at livmor og eggstokker må fjernes. 24 år gammel forsvinner muligheten å få egne barn og hun får også beskjed om at sexlivet vil bli utfordrende. Dette snakker hun ikke med noen om, det føles skamfullt å ha fått kreft i underlivet.

Samtidig som Gunhild blir syk får moren tilbakefall av sin kreft og dør et år seinere, noe som utløser både sorg og sinne. Gunhild har gått fra å snakke lite om sin kreftsykdom til å utdanne seg som sexolog og snakke åpent om kropp, seksualitet og sykdom. I dag lever Gunhild med uhelbredelig kreft, men er full av pågangsmot og henter mye energi fra turer på surfebrettet!


Sammen med, Stine Hasle Kühle-Hansen,Sammen med, Stine Hasle Kühle-Hansen,96. Solveig Fridheim Torp og Aron Willems – kreft og seksualitet

Hva er egentlig seksualitet? Og hvilke er de vanligste utfordringene som kan oppstå i forhold til seksuell helse etter en kreftbehandling? Dette og mye mer snakker vi om i denne episoden. Her får du møte Solveig som er kreftsykepleier og sexolog og Aron som er lege. Begge har mye kunnskap og et stort engasjement for at vi skal snakke mer åpent om kreft og seksualitet.

Sammen med Stine Hasle Kühle-Hansen har de gjennomført et prosjekt der de har laget to hefter om kreft og seksuell helse som kan være til hjelp både for helsepersonell, deg som har hatt kreft og dine pårørende. Kanskje er dette episoden som gir deg ekstra mot til å snakke med din partner eller helsepersonell om dine utfordringer!


95. Solbjørg Bodding – kulen i brystet var brystkreft

Solbjørg lever et hektisk men godt liv sammen med mann, barn og jobben som sykepleier. Så kjenner hun en kul i brystet, fastlegen tror den er ufarlig, men henviser til mammografi for sikkerhets skyld. Beskjeden som kommer noen uker seinere er overraskende, «du har brystkreft». Behandlingen blir operasjon og strålebehandling.

Tiden etterpå har vært utfordrende med smerter og en uberegnelig fatigue. Men Solbjørg har funnet en ny vei i livet og er i gang med en ny utdannelse for å klare å stå i jobb i lang tid fremover, her er det mye håp for fremtiden!


94. Mathilde Ellingsen Skjæveland – ung og kreftsyk

Livet går i full fart med studier, flere jobber, venner og kjæreste for Mathilde. Så blir hun syk med lungebetennelse, som ikke vil gå over. Det skulle vise seg å være lymfekreft. Hun tåler behandlingen godt og er klar for å begynne voksenlivet som nyutdannet lærer etter avsluttet behandling.

Vi snakker om å få barn etter en kreftbehandling, om forholdet til samboeren og å ikke ha energi nok til å jobbe full stilling. Her får du møte en fantastisk dame som bruker mye humor og åpenhet for å mestre hverdagen. 


93. Katrine Kopperud Eriksen – Sex & samliv etter kreft

Nå Katrine får påvist livmorhalskreft er behandlingen cellegift og strålebehandling. Ett halvt år seinere får hun tilbakefall og må gjennomgå en stor operasjon. Når Katrine kommer hjem, skal hun og mannen finne tilbake til hverandre. I denne episoden snakker vi om nærhet, hormoner, porno og mangel på lyst.

Katrine forteller om overraskelsen over hvor mye fokus der er på at mannen hennes ikke kan ha sex, mens ingen spør Katrine hvordan hun har det. Og det viktigste av alt – samholdet, nærheten, respekten og den kjærligheten Katrine og mannen hennes har til hverandre i dag!


92. Mirjam Brovold Ander – to tilbakefall

Mirjam får påvist livmorhalskreft, 26 år gammel. Behandlingen blir et par operasjon og så går livet videre. Halvannet år seinere får hun et tilbakefall og nå blir behandlingen tøffere med både cellegift og strålebehandling. Det tar tid å komme seg etter behandlingen, men etter en omskolering og ny jobb som sosionom fungerer livet fint.

Mange år seinere kommer et nytt tilbakefall, noe som innebærer en stor operasjon som preger livet til Mirjam i dag. Til tross for mange utfordringer er Mirjam god til å gjøre det beste av hver dag. I 2021 satt hun ny personlig rekord i antall netter ute i hengekøye og telt, den rekorden skal slås i 2022!


91. Rannveig Woll Lothe – å leve med uhelbredelig kreft

Når Rannveig får påvist kreft i galleblæren er beskjeden brutal, det finnes ingen behandling og du har kort tid igjen å leve. Etter halvannen uke endrer legene seg og sier at de kan operere. Men kreften kommer tilbake og i dag får Rannveig cellegift for å holde den i sjakk.

Hvordan er det å leve med en alvorlig kreftsykdom når du ikke vet hvor lenge behandlingen virker? Hvordan fungerer familien med fire barn og skal man bruke tid på jobben? Rannveig har til tross for store utfordringer klart å finne sin måte å leve et godt liv. Hun jobber deltid, er mye sammen med familien og bruker tid på det som virkelig er viktig for henne!


90. Kirsten Haneborg – å komme tilbake i jobb

Som så mange andre, tenker Kirsten at hun skal gjennomføre kreftbehandlingen sin, med operasjon og cellegift, for så å fortsette livet som før. Sånn blir det ikke. Kirsten er vant til mye trening, et hektisk familieliv og har en jobb hun er veldig glad i. Å kombinere dette blir utfordrende etter behandlingen.

Etter å ha prøvd seg i 100 % jobb sier kroppen stopp. Sakte, men sikkert begynner Kirsten å bygge seg opp igjen. Hun får hjelp av en mentor i Kreftkompassets mentorskapsprogram og hun får det til. I dag jobber Kirsten fullt og orker både trening og familielivet i tillegg, for en lykke!


89. Geir Arne Larsen – vi må tenke nytt rundt krefthabilitering

Der er vanlig å dele inn en kreftbehandling i utredning, diagnose, behandling og rehabilitering. Geir Arne som til daglig jobber som overlege og ved Akershus Universitetssykehus, ønsker at vi skal endre måten vi ser på dette forløpet.

Ved å allerede ved diagnosetidspunkt sette inn tiltak for læring- og mestring, ernæring og trening, vil pasientene oppleve å få en mer helhetlig oppfølging. En oppfølging som også fortsetter etter at behandlingen er avsluttet, frem til at du som pasient føler at du mester din hverdag. Vi trenger flere leger som Geir Arne, denne samtalen gir håp for fremtiden!


88. Kjell Rune Wiik – komplikasjoner etter behandlingen

Etter å ha følt seg sliten i over ett år oppdager legene kreft i tarmen hos Kjell Rune. Han gjennomgår strålebehandling, cellegift og operasjon. Etter behandlingen begynner utfordringer med forstoppelse, magesmerter og tarmslyng. Noe som medfører flere nye operasjoner, mange sykehusinnleggelser, mye smerter og etter hvert utlagt tarm.

Lenge klarte Kjell Rune å stå i jobben sin, men akkurat nå er det ikke mulig. Her får du møte en humørspreder utenom det vanlige, som til tross for mye plager har mange gode tanker om hvordan lage seg en god hverdag!


87. Thrude Leirvik – å ta vare på seg selv

Når føflekkreften kommer tilbake for andre gang, nå med spredning til hode og lunge, innser Thrude at hun må endre måten hun lever på. Hun begynner å lytte til kroppen og skjønner at hun skal leve i ett annet tempo der pusten, pauser og søvn er viktig.

Thrude er en varm og engasjert dame som er styreleder for Hjertefred og nå skaper sin egen helt spesielle blogg «Frisk med kreft». Vi snakker blant annet om det å være mamma og få tilbakefall, om å øve seg på og be om hjelp og at det er mulig å finne en måte å ikke grue seg for mye til kontroller. Her får du møte en hjertevarm dame som lever et liv i balanse!

 


86. Lasse «brannmannen» Gustavson – når livet endres over natten

Lasse får en brutal start på sin karriere som brannmann da han blir hardt brannskadd i en gasseksplosjon. Utseendet er forandret og han må lære å kjenne kroppen sin på nytt. Hvordan skal livet bli nå? Sakte, men sikkert finner han ut at livet kan bli bra selv om mye er forandret.

Når Lasse mange år seinere får kreft har han lært mye tidligere i livet som han nå har nytte av. Vi prater blant annet om at man kan støtte andre selv om man er redd og usikker, om viktigheten av å sette seg mål og om at et kyss på kinnet kan bety mye mer enn du tror. Her får du møte en særdeles klok mann som gjerne deler sine erfaringer for å hjelpe andre!


85. Anneli Solberg – å finne tilbake til gleden etter kreften

Etter ett år med behandling for brystkreft er Anneli endelig ferdig og høy på livet. Hun lever intenst og sitter aldri i ro. Til kroppen en dag sier stopp. Nå begynner den vanskelige jobben med å finne balansen mellom aktivitet og hvile. Hun gjør alle de riktige tingene, får samtaler med en erfaren kreftsykepleier og reiser på rehabilitering.

Strukturen i hverdagen kommer på plass, men hvorfor er hun ikke glad? Sammen med mentor Marit i Kreftkompassets mentorskapsprogram begynner jobben med å finne tilbake til livsgleden. Møt fantastiske Anneli som er en inspirasjon for oss alle!


84. Heidi Huse Myrmo – å få tarmkreft med spredning

Heidi lever et godt liv med mann, to mindre barn og driver sin egen bedrift. Hun har lenge hatt smerter i nakke og rygg, men tenker at det kommer av mye stillesittende jobb. Derfor blir sjokket stort når hun får en telefon om at smertene er spredning av kreft til skjelettet.

Heidi har siden den gang gått fra å tro at hun skal dø raskt, til å forsøke å lære seg å leve med kreft. Hun har siden starten valgt å være åpen om sin situasjon og på den måten fått mye støtte av sitt nettverk. Her får du møte en imponerende dame som har en bucket list som kan være en vekker for oss alle!


83. Maria Krokene Frisvold – å «bare» bli operert

Livet er fint, Maria har fått fast jobb, er blitt samboer og kjøpt rekkehus. Et lite problem er at magen føles oppblåst, men det bekymrer henne ikke mye. Men når magen blir større og større uten at hun er gravid, finner man til slutt en stor cyste på eggstokken. Når den blir operert ut inneholder den 6,5 liter væske.

Etter operasjonen kommer sjokkbeskjeden, legene finner kreftceller i cysten. En ny operasjon gjennomføres, og Maria blir erklært kreftfri. Å «bare» bli operert er ikke alltid lett og Maria må selv finne hjelp til oppfølging etterpå. En fin ting er at hun får god støtte fra familien, og noen forhold er nå mye bedre enn før kreften.


82. Elisebeth Olsen – kreft og mestring

På grunn av opplevelser tidligere i livet hadde Elisebeth PTST (posttraumatisk stress) og flere andre helseplager når hun fikk sin kreftdiagnose. Nå oppdager hun at de strategier hun har lært for å håndtere livet tidligere, også kan brukes for å håndtere det å få kreft og gjennomgå behandling.

Vi snakker om hvor viktig humor er, hvor mye mestring det ligger i å være til stede her og nå og hvordan det er å ta hjelp av en spirituell lærer. Elisebeth er en positiv og åpen dame som inspirerer til å tørre å tenke utenfor boksen og som virkelig vet betydningen av å leve her og nå!

 


81. Elisabeth Nybø – CatoSenteret

Av og til møter vi personer som har et stort engasjement for de som er behandlet for kreft, enten de lever med sin sykdom eller er kreftfrie. Elisabeth er absolutt en av dem. Her får du møte en kunnskapsrik og varm kreftsykepleier som brenner for kreftrehabilitering. Vi snakker om hvordan de jobber på CatoSenteret og om boken «Boka mi» som alle brukere får her.

Du får også høre om noen av de verktøyene de lærer ut, hvem som kan søke om rehabiliteringsopphold og hva man kan forvente av et opphold på CatoSenteret. Lytt og bli inspirert av en fantastisk kreftsykepleier!


80. Frode Skanke – kreftrehabilitering

Frode Skanke er overlege ved Unicare Røros og har jobbet med rehabilitering av kreftpasienter i mange år. Han forteller hvorfor det er viktig at han som lege har god tid til samtaler, sånn at pasientene kan fortelle sine historier.

Vi snakker om hva som kan være årsaken til fatigue/utmattelse, hvorfor aksept er viktig og det å se muligheter i livet etter behandlingen. Og hvor viktig det er at helsevesenet får mer ressurser for å ta seg av de som opplever seneffekter. Her får du møte en meget engasjert lege som brenner for kreftrehabilitering!


79. Silje Birgitte Strand Kolberg – to kreftdiagnoser på et drøyt år

Å få brystkreft var et stort sjokk for Silje og familien med tre små barn. Men etter cellegift, operasjon og strålebehandling er Silje endelig ferdig. Nå begynner jobben med å hente seg inn. Silje har begynt å komme seg i bedre form, da hennes tilstand plutselig blir dårligere. Det skulle vise seg at hun har fått leukemi. En ny kreftdiagnose og nye krefter må mobiliseres.

Nå er hun mitt i en ny behandling. Allikevel er hun full av pågangsmot og føler at all den omsorg og støtte hun og familien får, er som en rustning mot alt det vanskelige som skjer. I denne episoden får du møte en fantastisk modig, åpen og positiv dame!

 
 

78. Merete Hjelm – kronisk kreftsyk og livsglad

Etter en periode med infeksjoner, slapphet og blødninger får Merete diagnosen myelomatose. En kreftform som vanligvis ikke har noen helbredende behandling i dag. Gjennom cellegift, høsting og stamcelletransplantasjon får Merete mye plager og føler at hun er på siden av seg selv. Etter behandlingen kom den mentale reaksjonen og hun går inn i en depresjon, noe som gjør at hun ber om hjelp.

I dag lever Merete mer intenst, hun er glad i å danse, gå tur i skog og mark og er opptatt av åpenhet. Hun har hele veien beholdt sin humor, og pynter seg når hun skal gå i matbutikken, for å feire at hver dag er en fest!


77. Pernille Prangerød – var høygravid når sønnen på 2 år fikk kreft

For snart to år siden var Pernille høygravid med sitt tredje barn. Samtidig blir sønnen på 2 år i veldig dårlig form, og får på kort tid påvist diagnosen leukemi. Hele situasjonen oppleves surrealistisk for Pernille og mannen hennes. De gleder seg over et nytt familiemedlem samtidig som de er redde og bekymrede for sønnen som er kreftsyk. I tiden som kommer går de inn i et slags overlevelsesmodus, med alle praktiske oppgaver de må løse.

Nå to år seinere forsøker de å bearbeide alt som har skjedd. Her får du møte en mamma som åpent og ærlig deler sine erfaringer rundt det å få et alvorlig sykt barn.

 Denne episoden er støttet av Kavlifondet.


76. Espen Simonsen – sorgen og veien videre

Espen og Tone har vært kjærester i to år da Tone får kreft. De er unge og fulle av pågangsmot, dette skal de klare sammen, Tone skal bli frisk. Espen har sin bakgrunn i militæret og er vant til å håndtere tøffe situasjoner, nå tar han på seg rollen som den som står stødig i stormen. Etter behandlingen blir Tone kreftfri i en kort periode, men så er kreften tilbake igjen.

Fire år etter diagnosen sovner Tone inn på sykehuset. Igjen sitter Espen som i sorgen ikke klarer å slippe noen helt innpå seg. Vendepunktet blir en god kompis som en dag møter opp hjemme hos Espen. Her får du møte en ydmyk og åpen mann som i dag lever et godt liv sammen med kone og hennes to barn.

 Foto: Hilde Brevig


75. Jørg Hænicke - Å leve med kreft

Jørg var på en god plass i livet med jobb, familie og fremtidsdrømmer da beskjeden kommer. Den hodepinen som har plaget han i flere år er en alvorlig hjernetumor, glioblastom grad 4. Gradvis tar Jørg inn beskjeden og innser at livet sannsynligvis blir kortere enn det han har tenkt.

I dag, mer enn syv år seinere, lever Jørg et liv der de fleste dagene er gode. Han har funnet en måte å leve med fatiguen på, er utdannet likeperson og er opptatt av å hjelpe andre. Vi snakker om selvmord, hva menn som får kreft trenger og hvordan det føles å leve på en fjelltopp der utsikten er fantastisk, men du hele tiden må konsentrere deg for å ikke falle ned.


74. Silje Løkeng – brystkreft, kroppsfølelse og å utfordre seg selv

Silje synes livet har gitt henne nok utfordringer når hun 40 år gammel oppdager en kul i brystet. Brystkreften tar i fra henne det ene brystet, og hun klarer ikke å se på kroppen sin i speilet. Livet er tungt, og hun skjønner at hun må be om hjelp.

Samtaler med en psykolog hjelper, og nå begynner jobben med å finne fotfeste i livet igjen. Det er ikke lett, men en utfordring hun gir seg selv på julaften 2020, hjelper. Silje bestemmer seg for å gå en tur, kort eller lang, i 365 dager. Hun utfordrer frykten sin ved å sove alene i telt i skogen og setter seg etter hvert et nytt mål – å krysse Grønland på ski!

Foto: Fluidphotographynorway


73. Grethe Roed– kreft, utbrenthet og meditasjon

35 år gammel får Grethe brystkreft. Hun gjennomgår en tøff behandling som gir henne mye fatigue. Sakte, men sikkert klarer Grethe å hente seg inn og kommer etter flere å tilbake i jobb. Etter en gradvis opptrapping kjører hun på med full jobb og mye overtid. Fem år seinere sier kroppen stopp.

I dag lever Grethe et godt, men roligere liv. Hun har lært å ta vare på seg selv og kroppen sin på en ny måte. Vi snakker om yoga, meditasjon og hvordan tørre å prøve nye ting. Her får du møte en positiv og klok dame som har turt å gå sin egen vei for å få mest mulig energi inn i hverdagen sin. 


72. Sverre Aukland – tannhelse og kreft

Hvorfor bør du gå til tannlegen når du får en kreftdiagnose? Hvorfor er du mer utsatt for hull i tennene hvis du er plaget med munntørrhet? Og hva kan du selv gjøre for å forebygge tannproblemer under og etter kreftbehandlingen? Dette og mye mer får du svar på i denne episoden.

Vi snakker blant annet om hvorfor fluor er så viktig, såpestoffer i tannkrem og hva du kan få refundert av utgifter ved tannbehandlinger. Her får du møte en engasjert og kunnskapsrik tannlege som selv har vært både pårørende og kreftpasient. Noe som i dag hjelper han å snakke mer åpent om kreft i møter med sine pasienter.

 Episoden er støttet av Colgate Professional.


71. Knut Langeland – å finne veien videre etter kreftbehandlingen

Takket være en god kompis tok Knut kontakt med sin fastlege for å sjekke seg. Det som først var en mistenkt prostatakreft viste seg å være kronisk lymfatisk leukemi, noe som for Knut betydde kreft i beinmargen og i lymfesystemet. Behandlingen ble tøffe cellegiftkurer i et halvt år, frem til juni 2020.

Så var planen å ta en lang sommerferie og gå tilbake til jobb og livet som før. Men kroppen ville ikke det samme som hodet, og Knut har innsett at livet etter behandlingen ikke blir som før. Det blir ikke dårligere, men det blir annerledes. Her får dere møte en mann som har fått tid til å reflektere og som nå er mer positiv enn noensinne før.


70. Olivia Hitchinson – ung med uhelbredelig kreft

16 år gammel får Olivia beskjed om at kulen hun lenge har kjent i låret er krefttypen sarkom. Kreften har også spredt seg til lungene og det finnes ingen behandling som kan gjøre henne frisk. Hvordan er det å finne seg en kjæreste når man lever med kreft? Og hvordan finner man en meningsfull hverdag når man er 23 år og jobb ikke er aktuelt?

Vi snakker om familiens betydning, møter med helsepersonell, corona restriksjoner og hvordan to små hester kan utgjøre en stor forskjell. Her får dere møte en fantastisk jente som til tross for mange utfordringer ønsker å glede andre og ser positivt på livet!

Episoden er støttet av Kavlifondet.

 


69. Marit Bergum Raasok – ung med eggstokkreft

Etter å ha fjernet noe alle tror er en cyste på eggstokken får Marit en telefon på jobb, cysten var kreft. Livet som var så fint, blir nå snudd opp ned. For å være sikker på å unngå tilbakefall så fjernes blindtarm, livmor, livmorhals, eggstokker og eggledere. Dermed går Marit og mannen fra å planlegge å få egne barn til å bli ufrivillig barnløs, noe som er en stor sorg.

Marit jobber til daglig som kreftsykepleier og vi prater blant annet om hvor mye kollegaers støtte betyr, om åpenhet og hvorfor det er så viktig at pårørende tar vare på seg selv. Her får du møte en modig jente som akkurat nå finner veien tilbake til hverdagen og jobb etter behandlingen. 


68. Ann Marie Nordahl – 10 år som kreftoverlever

58 år gammel får Ann Marie diagnosen brystkreft. Etter en tøff behandling vil hun raskt tilbake til det livet hun hadde før diagnosen. Derfor begynner hun etter kort tid å jobbe fullt igjen. Men kreftene er ikke der og hun skjønner etter hvert at hun har mye fatigue. Å jobbe er ikke lenger mulig.

Siden den gang har Ann Marie lært mye om hva som skal til for å lage gode dager når kroppen er uforutsigbar. Vi prater om hvordan vi skal tenke riktig og gjøre ting som gir oss energi i hverdagen. I denne episoden får du møte en særdeles klok dame som gjerne deler med seg av sine råd og erfaringer.

 


67. Maria Munsters – Montebellosenteret

I denne episoden får du møte Maria Munsters som til daglig jobber som markedsansvarlig på Montebellosenteret, et kurssted for deg som har eller har hatt kreft og dine pårørende. Du får også møte Vibeke Borchgrevink som har den flotte tittelen Montebello-ambassadør. Sammen snakker vi om hva Montebellosenteret er, hvem som kan reise hit og hvilke tilbud som finnes her.

Vibeke forteller også om hvorfor hun har deltatt på flere ulike kurs og Maria om hvorfor hun trives så godt i jobben. Her finnes et sted med mennesker som arbeider for at du skal lære å leve med endringer som følge av kreft, det er fantastisk!

 


66. Katrine Kopperud Eriksen – livmorhalskreft med tilbakefall

Etter en tid med murrende ryggsmerter får Katrine beskjeden hun har fryktet, hun har livmorhalskreft. Behandlingen med cellegift og strålebehandling blir tøff, men hun kommer seg gjennom den. Etter avsluttet behandling henter hun seg inn, og er på vei tilbake til hverdagen da tilbakefallet kommer. Ny behandling med så mye komplikasjoner at hun blir på sykehuset i 11 måneder.

Når hun endelig kommer hjem er det på grunn av seneffekter av behandlingen ikke mulig å komme tilbake i jobb. I dag er Katrine ufør, men har lært seg at det å akseptere gir energi og at livet byr på mange små gleder. Her får dere møte en positiv dame som prøver å ta vare på hver dag!

 


65. Turid Skåre Vilhelmsen – å overleve barnekreft

Turid fikk nyrekreft når hun var 4 år og fikk behandling på Haukeland sykehus i flere år, både operasjon, cellegift og strålebehandling. I dag, 56 år seinere lever Turid et godt liv, men hun har flere seneffekter som preger hverdagen hennes. Etter avsluttet behandling var hun til kontroll to ganger, da ble hun erklært frisk og trengte ifølge sykehuset ikke mer oppfølging.

Turids utfordringer i dag er blant annet redsel for sykehus, uro, søvnproblemer, tinnitus, tannproblemer, smerter i kroppen og fatigue. Til tross for mange utfordringer er Turid i jobb som lærer og er full av pågangsmot, her får dere møte en imponerende dame! 

 


64. Synnøve Granlien – om seneffkter og livet etter kreft

Synnøve er kreftsykepleier og brenner for å hjelpe personer som opplever seneffekter etter kreftbehandlingen. I denne episoden forteller hun hva som er vanlig å oppleve etter at kreftbehandlingen er avsluttet. Vi snakker om hvordan du kan finne en balanse mellom aktivitet og hvile i hverdagen, fatigue, uføretrygd og det å se så frisk ut på utsiden når du føler deg helt tom innvendig.

Synnøve gir også gode råd om hvordan håndtere arbeidslivet, NAV og hvorfor det er lurt å kjenne sin kreftkoordinator. Her får du møte en veldig kunnskapsrik og engasjert sykepleier!

 


63. Tonje Bjerkelund – ung med livmorkreft

Etter lang tid med symptomer får Tonje konstatert livmorkreft, og i en alder av 24 år må hun fjerne livmor, livmorhals og eggledere. Noe som gjør at hun ikke kan bære frem egne barn. Å miste muligheten å føde egne barn har vært en større sorg enn det å få kreft for Tonje.

Etter behandlingen var Tonje raskt tilbake i to jobber, trening og et sosialt liv fordi hun ville tilbake til livet. Så kom fatiguen og satte stopp for det hektiske livet. Nå begynner den vanskelige jobben med å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. I dag er Tonje uføretrygdet, og har det veldig bra. Hun er hjelper på en gård, der hun stortrives. Lyst å bli inspirert? Lytt til denne fantastiske jenta!


62. Jarle Bruun – Kreftforskeren som elsker å sykle

Når Jarle var i 18-årsalderen fikk faren hans kreft. Etter flere år med tøff behandling dør faren og Jarle mister den store «helten» sin. Å oppleve å miste faren sin i ung alder, ble en livserfaring som har påvirket Jarles valg og hans tanker om hva som er viktig i livet. Og det inspirerer han i jobben han gjør hver dag som kreftforsker.

For å kombinere sine interesser for å være på tur og kreft, har Jarle de siste årene syklet rundt i Norge samtidig som han har samlet inn penger til Kreftforeningen. Her får du møte en kreftforsker med et stort engasjement for turer, å ta vare på venner og familie og løse kreftgåten!

 Episoden er støttet av Kavlifondet.


61. Marie Lunde – å leve med NET-kreft

Etter mange år med magesmerter som kom og gikk, utallige legebesøk og undersøkelser får Marie diagnosen NET-kreft. Hun gjennomgår en operasjon, men på første kontroll blir det oppdaget spredning til lever, og plutselig er kreften uhelbredelig.

Vi snakker om det å ha dårlig samvittighet for at andre blir lei seg når man blir kreftsyk, om katastrofetanker og svekket tillit til helsevesenet. Nå har det dukket opp en mulighet for Marie å gjennomgå en levertransplantasjon, skal hun tørre å gå for den? I denne episoden får dere møte en fantastisk dame som er rå på å bruke humor for å gi seg selv gode pauser i hverdagen.


60. Vibeke Borchgrevink og Lotta Våde – hver dag teller 

Etter en samtale på en middag får Lotta den første tanken om å skrive en bok. Flere år seinere blir tanken virkelighet og nå er boken «Hver dag teller – livet etter kreft» ferdig. Vibeke og Lotta snakker om hvordan temaene i boken ble valgt ut sammen med kreftoverlevere og hvilke temaer boken inneholder.

Du får et lite «smakebit» av innholdet i alle kapitler og dermed en god del råd om hva som er viktig å tenke på etter en kreftbehandling. Vi snakker også om hvorfor boken vil gi deg håp og inspirasjon i hverdagen!


59. Kari Grønås – å leve med lungekreft

For åtte år siden fikk Kari beskjed om at hun hadde lungekreft med spredning. Hun har siden den gang fått persontilpasset behandling i to forskjellige kliniske studier. Til tross for en alvorlig diagnose har hun i all hovedsak vært i god form, og hun har tatt et valg om å gjøre det beste ut av livet. Hun jobber selv med kreftforskning og er fortsatt i jobb, og synes det er godt å kunne tenke på andre ting enn sykdom i hverdagen.

Vi snakker om hvordan håndtere kontroller, åpenhet i familien og hvordan Kari håndterer å leve med en sykdom hun ikke kan bli frisk av. Her får dere møte en positiv dame med en fantastisk innstilling til livet! 

 


58. Svein Sørmo – kreft i halsen og HEAL

Det Svein lenge trodde var en halsbetennelse skulle vise seg å være kreft i halsen. En diagnose som medførte tøff behandling med cellegift, strålebehandling og operasjon. Under behandlingen kom idéen om å lage en plattform for kreftpasienter. Målet med HEAL er at brukeren skal kunne strukturere all informasjon knyttet til kreftsykdommen sin, samt å skape selvhjelpsgrupper for kreftpasienter.

Tiden etter avsluttet behandling har vært tøff for Svein og i dag lever han stort sett på supper og næringsdrikker. Men hans store engasjement for HEAL har hjulpet han til å holde motivasjonen oppe underveis i rehabiliteringen. 

 Link til HEAL


57. Helle Aanesen – kreft og fysisk aktivitet

I forbindelse med at Helle ville løpe New York maraton i 2007 ble hun inspirert av amerikanernes evne til å få inn store beløp til gode formål i forbindelse med store idrettsarrangement. Hun tok opp telefonen og ringte Grete Waitz, noe som ble starten på et fantastisk samarbeid og opprettelsen av stiftelsen Aktiv mot kreft.

Stiftelsen har som mål og få inn fysisk aktivitet som en del av kreftbehandlingen og de har derfor etablert treningsrom (Pusterom) på mange sykehus i Norge. I denne episoden lærer vi blant annet om hva prehabilitering er og hvorfor trygg utskriving er viktig. Helle er en utrolig engasjert dame med et stort pågangsmot som er inspirerende å lytte til. 


56. Kathrine F Vandraas og Sigmund Brabrand – kreftlegene som snakker så alle forstår

To kreftleger som bruker to år av sin fritid til å skrive en bok om kreft, kreftbehandling og alt hva den innebærer, på en folkelig måte. Sånn at alle kan forstå, uten å ha noen forkunnskaper om kreft. Det er unikt. Kathrine og Sigmund har gitt ut boken «Kreftgåten» som gir deg svar på de vanligste spørsmålene pasienter og pårørende har.

Vi snakker blant annet om hva kreft er, hva er immunterapi og hva skal du spise under en kreftbehandling? Her får du en smakebit av hva boken inneholder og samtidig bli litt kjent med to leger som ønsker at du skal få svar på alt det du lurer på. 

 


55. Lars Bestum – å leve med hjernesvulst

Det er sommerfest med jobben når Lars faller om, han har ikke fått noen forvarsler om at noe er galt. Flere timer seinere våkner han opp på sykehuset og etterhvert kommer beskjeden, du har en svulst på hjernen.

I løpet av sommeren får Lars god tid til å tenke og bestemmer seg for at selv om livet hans kanskje blir kortere enn det han har håpet på, så skal han gjøre det beste ut av den tiden han får. Til tross for tøff behandling får han etterhvert et tilbakefall, og nå lever Lars med sin sykdom. Her får dere møte en meget engasjert mann som i dag er styreleder i Hjernesvulstforeningen. 


54. Nina Jensen – å miste Nicolai

De møttes på after ski på Trysil, Nina og Nicolai. Fra den dagen er de et par og gjør det meste sammen, alt fra jobb til hjemmeinnredning. Tre uker etter at sønnen Eik kom til verden blir Nicolai syk, han har en alvorlig hjernetumor. Sammen velger de å leve hver dag og kjempe for at Nicolai skal bli frisk, alt annet er utenkelig.

Men Nicolai dør og Nina mister sitt livs kjærlighet. Det er litt over et år siden Nicolai døde og sorgen og savnet er stort. Vi snakker om kjærlighet om sorg som ikke er til å holde ut og om hvordan livet sakte går videre.


53. Ida Øye Bjørkvold og Mona Bakke Rudi – kontroller og frykt for tilbakefall

For fire år siden fikk Ida påvist livmorhalskreft i en alder av 23 år. Siden den gang har hun vært på mange kontroller og fått både gode og dårlige beskjeder. Å møte på kontroll ble etterhvert så vanskelig at hun begynte å grue seg en måned før timen.

Mona jobber som samtaleterapeut og blir Idas redning. Sammen jobber de med å finne strategier som Ida kan bruke for å bedre håndtere kontrollene sine. I denne episoden får du høre både Idas og Monas tips og råd om kontroller. Vi snakker også om usikkerheten vi alle lever i på grunn av corona og hva du selv kan gjøre for å få det bedre i denne tiden.

 


52. Lotta Våde – når kroppen sier stopp

En fredag ettermiddag etter jobb skjer det. Den strikken som Lotta balanserer på, og som er blitt tynn de siste årene, den ryker. Kroppen har fått nok og sier i fra. Det skulle ta et år for Lotta å komme tilbake i full jobb igjen. Hun som trodde at hun tålte mer enn andre og elsket jobben sin som sykepleier på Radiumhospitalet.

I denne episoden får du høre hva Lotta i ettertid tenker at hun kunne ha gjort for å unngå og møte veggen og hva hun har lært. Du får konkrete tips og råd på hva du selv kan gjøre for å ikke bli utbrent. I dag lever Lotta et godt og hektisk liv, men «reservetanken» hennes er borte og det må hun for alltid ta hensyn til. 


51. Øystein Brogård – mistet kona i kreft og ble alene med 3 små barn

Bare 6 måneder etter at Øysteins kone Merete oppdager kreften dør hun. Hun fikk den siste kvelden og natten hjemme sammen med familien sin. Øystein blir nå alene med 3 små barn. Her forteller han åpent om sorgen og det tunge arbeidet med å bearbeide alt som hadde skjedd og finne veien videre. Han begynner blant annet å skrive ned «dagens smil» i en bok for å faktisk se at hver dag har noen små gleder.

Sakte men sikkert vender livet tilbake og så kommer Trine inn i livet til Øystein og barna. Trine som tør å stille de vanskelige spørsmålene og som etterhvert blir kjæresten og kona til Øystein. I dag har de tilsammen 5 barn og lever et hektisk småbarnsliv. De glemmer aldri Merete, men de vet også at selv etter en stor sorg, kan livet bli godt igjen.


50. Linn Vivian Kjeilen – å jobbe med mennesker som ikke kan bli friske

Linn er damen som i voksen alder bestemte seg for at nå er det min tur å følge drømmen om å bli sykepleier. Når hun var ferdig utdannet var hun ikke i tvil om hvor hun ville jobbe, på palliativ sengepost på Akershus Universitetssykehus. Her møter Linn de som ikke lenger kan bli friske fra sin sykdom, mange av de har kreft.

Vi får vite hva palliasjon er og hva man kan få hjelp til på avdelingen der Linn jobber. Linn er en reflektert og engasjert dame som ikke er redd for å snakke om temaer som for mange andre er tabu. Her forteller hun om sine tanker rundt temaet aktiv dødshjelp og vi reflekterer sammen om hvorfor er vi så redde for å snakke om døden.


49. Tonje Sem Myklebust – kreft og ernæring

Hvordan er det å bli pasient på et sykehus du selv har jobbet på? Når Tonje fikk livmorhalskreft ble hun behandlet på Radiumhospitalet, der hun hadde jobbet på Sykehusapoteket i mange år. Her forteller hun hvordan det var å møte tidligere kollegaer, nå som i pasient.

Tonje har alltid vært opptatt av kosthold og ernæring, spesielt hos de som får behandling for kreft, og i dag jobber hun med medisinsk ernæring. Derfor snakker vi også om hvordan man kan bruke ernæringsdrikker og hva man bør spise under og etter en kreftbehandling. Her får dere møte en særdeles engasjert dame som brenner for tema ernæring og kreft.


48. Silke-Berg Fliss – ble alvorlig syk i leukemi

Når Silke var 43 år ble hun akutt syk i leukemi. Hennes tilstand var alvorlig og to ganger ble hun lagt på respirator for å få hjelp til å puste. Etter en tøff behandling kom hun hjem, kreftfri, men langt i fra frisk. Hun var plaget med mye fatigue og noen dager er det vanskelig å i det hele tatt stå opp av sengen.

Nå, seks år seinere er hun tilbake i full jobb og har et aktivt liv. Vi snakker om veien videre etter kreftbehandling, hvor vanskelig det er å være tålmodig og glede seg over de små fremskrittene. Og hvordan hun klarte å se muligheter i en utfordrende hverdag med tre forholdsvis små barn. 


47. Marthine Wiig – fikk kreft under graviditeten 

Når Marthine er gravid med sitt andre barn får hun påvist brystkreft. I løpet av kort tid gjennomgår hun en stor kreftoperasjon, en fødsel og oppstart av cellegift. For å gjøre alt hun kan for å holde seg kreftfri, har hun også deltatt i en studie i Sveits. Her fikk hun tilgang til et legemiddel som kan være med på å minske risikoen for tilbakefall.

Nå er minste sønnen akkurat blitt tre år og Marthine opplever at familien på fire har et godt liv sammen. Vi snakker om lymfødem, fatigue, kunnskap om sin egen sykdom og det å være pårørende. Marthine er en inspirator og har mange gode tips og råd til hvordan gjøre hverdagen så bra som mulig. 

 

 


AD746958-1D41-4E49-A750-CC975A0ED07C.jpeg

46. Hans Otto Bordvik – småbarnsfar og kreftsyk

Etter en jobbreise til USA får Hans Otto store søvnproblemer. Han føler seg i dårlig form, uten at legene finner ut hva som feiler han. Hjemme har han på denne tiden tvillinger på 1 år, noe som gjør situasjonen ekstra tøff. Etter lang tid blir det oppdaget en liten svulst på lungen og Hans Otto får beskjeden, du har NET-kreft. Han blir glad og lettet, endelig skal han få hjelp.

Behandlingen er en operasjon og så skal livet blir som før igjen. Sånn blir det ikke. Vi snakker om livet etter kreftbehandling, hvor viktig søvn er og hvorfor det er viktig å finne en fritidsaktivitet som gjør deg godt. Her får du møte en mann som har mange gode tips til hvordan få en bedre hverdag. 


45. Mona Wike – Fikk beskjed om at hun hadde kort tid igjen å leve

For 15 år siden fikk Mona et brev i posten som fortalte henne at hun hadde livmorhalskreft. To år seinere kom det første tilbakefallet, og hun fikk vite at nøyaktig diagnose var nevroendokrin småcellet livmorhalskreft. En svært aggressiv og sjelden krefttype.

Beskjeden hun får nå er at hun har kort tid igjen å leve. Mona prøver å gjøre det beste ut av den tiden hun har igjen. Men behandlingen skulle vise seg å ha uventet effekt og i dag er Mona kreftfri. Nå er hun ansatt på Sykehuset i Vestfold for å jobbe med brukermedvirkning. Lyst å møte en dame full av livslyst og pågangsmot? Da skal du lytte til denne episoden. 


12804855-5C8B-4424-93CA-F71AD37E9FCC.jpeg

44. Anett Sanne – Å støtte mennesker i sorg

Hvilke er de vanligste sorgreaksjonene vi opplever når noen vi er glad i dør? Og hva kan helsepersonell gjøre før noen dør, for å gjøre tiden etter dødsfallet litt lettere for de etterlatte? Anett jobber som spesialsykepleier på Enhet for sorgstøtte på Akershus Universitetssykehus. Vi får vite mer om hvordan de jobber her, både individuelt og med sorggrupper.

Anett er også tante til Marte som fikk leukemi når hun var 2 år. Derfor prater vi om hvordan det er å være pårørende uten å være nærmeste familie. Med sin personlige erfaring og lang fartstid som sykepleier har Anett mye kunnskap som hun gjerne deler med andre. 

 


Episode 43 Kreftkompasset_Anine_1400.jpg

43. Anine Dagestad – Å snakke med barn og unge om kreft

Hvordan kan vi best ivareta barn og ungdommer når de blir pårørende til noen med kreft? Anine er psykiatrisk sykepleier og jobber til daglig på Lovisenberg Lindring og Livshjelp. Hun har lang erfaring med å prate med barn og unge som er pårørende, blant annet fra Kreftlinjen.

Vi snakker om hvor viktig det er at vi voksne tør å stille spørsmål til ungdommer, og svare ærlig når barn spør oss vanskelige spørsmål. I denne episoden får du møte en engasjert og kunnskapsrik sykepleier som gir deg mange gode tips og råd om alt fra hvordan gjennomføre gode samtaler, til bruk av kreftkoordinator og andre hjelpeinstanser. 


Episode 42 Kreftkompasset_Fredrik_1400.jpg

42. Fredrik Grønningsæter – Kreft i øyet

Når Fredrik var 17 måneder gammel fikk han påvist kreft i det ene øyet. Behandlingen var operasjon, og i løpet av kort tid var han hjemme hos familien igjen. I dag er Fredrik voksen, men kreften og det å være blind på et øye har påvirket oppveksten hans. I perioder følte han seg annerledes og fant ikke sin plass blant skolekameratene. Når det var som verst brukte han selvskading og hadde tanker om at han ikke ville leve.

Etterhvert ble livet til Fredrik veldig bra, men denne podcast episoden er en påminnelse om at kreften kan få store konsekvenser, selv om man får behandling som et lite barn. Her får du møte en mann som vi tror kan ha en fremtid som Norges kommende helseminister. 


Episode 41 Kreftkompasset_Sarah_1400.jpg

41. Sarah – når min sønn var 2 år fikk han kreft

Hele verden ble snudd opp ned den dagen minste sønnen på to år fikk kreft. Hvordan ivaretar man søsken og sitt eget ekteskap, når man som forelder havner i en så vanskelig situasjon? Sarah fortelle åpent om sine erfaringer.

Vi får et innblikk i hverdagen til en familie når det verst tenkelige skjer. Hun forteller om hva venner og familie kan gjøre for å støtte og vi prater om andre viktige støttespillere som for eksempel musikkterapi, sykehusklovner og det å få tilgang til en skolerobot. Her får dere møte en mamma med et stort hjerte. 

 


Episode 40 Kreftkompasset_Jennifer_1400.jpg

40. Jennifer Hauge – 32 år og fikk en dødsdom med diagnosen lungekreft

Når Jennifer var 32 år fikk hun diagnosen lungekreft, stadium 4. Legen som gav beskjeden fortalte at det ikke fantes noen helbredende behandling, og at Jennifer hadde begrenset levetid. I desperasjon søkte Jennifer på internett og fant en artikkel om målrettet behandling. Hun kontaktet selv Radiumhospitalet, fikk time der og har siden den gang prøvd flere forskjellige behandlinger.

Det er nå snart tre år siden hun fikk diagnosen, og formen er fin. Hun bruker dagene på kjæresten og utdanner seg til yoga lærer, og livet er ganske fint.

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more

Episode 39 Kreftkompasset_Karine_1400.jpg

39. Karine Dehli – Livet etter kreften ble ikke som vi hadde tenkt

Når sønnen til Karine var 13 år fikk han diagnosen leukemi. På noen timer gikk de fra å leve et vanlig hektisk familieliv med skole, jobb og treninger til å bli kastet inn i et 2,5 år langt behandlingsforløp på sykehuset. Men de hadde et mål, å bli ferdig med behandlingen og komme tilbake til et normalt liv. Sånn ble det ikke.

Sønnen til Karine er nå 18 år og er rammet av alvorlig fatigue. Han måtte slutte på skolen og på en god dag kan han nå gå tre veldig korte turer ute. Allikevel har både Karine og sønnen beholdt det gode humøret, de gir ikke opp, og selv veldig små fremskritt, er skritt mot et bedre liv. 


Episode 38 Kreftkompasset_Randi_1400.jpg

38. Randi Gjessing – Kreft og seksualitet

Randi er onkologisk sykepleier og jobber til daglig som sexolog på Akershus Universitetssykehus. I denne episoden snakker vi om hvilke seksuelle utfordringer som er vanlig å oppleve under og etter en kreftbehandling.

Vi diskuterer temaer som tørre slimhinner, hormoner, problemer med ereksjon og manglende sexlyst. En ting vi alle er enig om, er at dette er et tema vi ikke snakker nok om. Randi har tidligere arbeidet på Radiumhospitalet og har et stort engasjement for tema kreft og seksualitet. Det merkes, her får dere møte en særdeles kunnskapsrik og engasjert dame.


Episode 37 Kreftkompasset_Kristin_1400.jpg

37. Kristin Svanqvist – fra Statens Legemiddelverk til legemiddelindustrien

Kristin arbeidet i Statens Legemiddelverk i mange år, og var delaktig i prosesser som var avgjørende for om nye medisiner skulle bli godkjent til bruk i Norge. Det vekket en del oppsikt da hun byttet jobb til «den andre siden», det vil si til privat legemiddelindustri.

I denne episoden får vi svar på mange spørsmål, f.eks. hvem bestemmer hvilke medisiner vi skal få lov å bruke på sykehusene i Norge? Hvem bestemmer hva medisinene skal koste? Hvorfor er prisene noen ganger hemmelige? Kristin har stor kunnskap om systemene i Norge og er flink å forklare disse sånn at alle forstår. 


Episode 36 Kreftkompasset_Helene_1400.jpg

36. Helene Sandvig – mamma døde av kreft

Helene har mistet begge sine foreldre, moren døde av kreft og faren var demenssyk de siste årene av livet sitt. Moren, som var sykepleier, døde da Helene var 24 år. Helene har en tvillingsøster og de reagerte veldig forskjellig på å miste moren sin.

Vi snakker om menneskemøter, ventesorg, at det er lov å sørge forskjellig og hvordan ivareta både pasienter og pårørende med respekt i helsevesenet. Helene er journalist og vi kjenner henne fra «Helene sjekker inn» på NRK. Det skulle vise seg at hun er akkurat like fin i virkeligheten som på tv, derfor er dette en varm prat om både livet og døden. 


Episode 35 Kreftkompasset_Ole Kristian_1400.jpg

35. Ole Kristian Ødegård – min kone valgte å avslutte sitt eget liv

I 2017 fikk Ragnhild kreft for andre gang. Etter en tøff behandling ble hun kreftfri. Men livet etter behandlingen ble vanskelig og to år etter at hun var ferdigbehandlet valgte Ragnhild å avslutte sitt eget liv. Hun var ikke så redd for å dø, hun var mer redd for å ikke kunne leve et godt liv.

Nå er Ole Kristian alenefar til tre barn. Han er ikke sint eller bitter og han har ikke dårlig samvittighet, han vet at han gjorde alt han kunne for å hjelpe Ragnhild. Vi er enig med Ole Kristian om at vi må tørre å snakke om selvmord og at åpenhet er viktig. Dette er en av de viktigste episodene vi har laget og vi beundrer Ole Kristian som så åpent og ærlig deler sin historie med oss. 


Episode 34 Kreftkompasset_Ellen_1400.jpg

34. Ellen Smeby Syverstad – å få kreft i tungen

Å få kreft er dritt, å få en krefttype der HPV-virus øker risikoen for å få den, gjør det ekstra tøft, da vi i dag vet at det kunne vært forhindret med vaksine. Dette opplevde Ellen. Sannheten er at omtrent 70-80 prosent av alle kvinner (og menn) blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet.

Til tross for en tøff behandling og bivirkninger i ettertid har Ellen et fantastisk humør og pågangsmot. En motivasjon har vært å ikke være dårligere enn det mannen hennes var, da han gjennomgikk kreftbehandling. Og Ellen har en viktig melding til alle der ute, husk å vaksinere dere mot HPV!


Episode 33 Kreftkompasset_Marius_1400.jpg

33. Marius Normann – å starte sin egen Kreftklinikk 

Etter å ha jobbet 8 år som lege på Radiumhospitalet valgte Marius å begynne å jobbe i det private helsevesenet. Han ble sentral i oppbyggingen av Kreftsenteret på Aleris, der han var fagansvarlig i 7,5 år. Nå har han startet en egen klinikk i Oslo, Kreftklinikken.

Hvorfor er private aktører viktige når det gjelder kreftbehandling? Hva kan de tilby? Og ikke minst, hva tenker Marius om å tilby behandlinger som ikke alle har råd med? Dette og mye mer prater vi om i denne episoden. Her får du møte en meget engasjert og reflektert lege, som har turt å gå sin egen vei, selv om det ikke alltid har vært lett.



32. Tonje Falnes Fredheim – livepodcast på inspirasjonskvelden «Hver dag teller»

Tonje tenkte at hun ikke ville få kreft fordi hun hadde så mange andre diagnoser. Blant annet har hun hatt en bipolar lidelse i 25 år. Dessverre tok hun feil, og hun lever nå med eggstokkreft med spredning. Noe som gjør at hun ikke har mulighet å bli kreftfri.

Det ingen diagnose kan ta fra Tonje er humoren, et fantastisk humør og som hun selv sier «den vanvittige gode følelsen av å le med magen». Vi har aldri ledd så mye som i denne episoden, vi kan skrive mye om Tonje, men dere må lytte for å forstå hvor fantastisk denne damen er!


Episode 31 Kreftkompasset_Mathilde_1400.jpg

31. Mathilde Haraldsen Normann – vi lærer om strålebehandling

Mathilde er stråleterapeut og jobber til daglig på Radiumhospitalet i Oslo. I denne episoden får vi lære hva strålebehandling er, hvilke bivirkninger som er vanlige og hva man bør tenke på under behandling.

Det finnes ildsjeler i helsevesenet, Mathilde er en av dem. Hva er ivaretakelse og god omsorg i en høyteknologisk arbeidshverdag? Fokus på dette har blant annet ført henne inn i prosjektet «Strålende masker for superhelter». Prosjektet har fokus på trivsel og medbestemmelse og går ut på at barn og ungdommer som må ha maske under strålebehandlingen kan velge motivet de ønsker tegnet på. Dette og mye annet prater vi om i denne episoden.

 


Episode 30 Kreftkompasset_Cathrine_1400.jpg

30. Cathrine Eriksen – pappa ville ikke snakke om kreften

For 13 år siden døde pappaen til Cathrine av kreft. Selv om Cathrine var «pappa-jente» og stod faren nær, valgte han å ikke være åpen om sin sykdom til henne og hennes søsken. Derfor kom det som et sjokk for Cathrine når hun en dag fikk beskjed av en lege at faren hadde uhelbredelig kreft. Kort tid etterpå døde faren og Cathrine har siden den gang opplevd å sitte igjen med veldig mange spørsmål.

Hun skulle ønske hun slapp å gruble så mye. Det har preget hennes liv i ettertid, og hun tenker fortsatt på faren sin hver dag. Kan man beskytte sine nærmeste ved å la være å fortelle sannheten eller gjør det bare vondt verre? Hvilke rettigheter har pårørende når den som er syk ikke vil være åpen om sykdommen? Det og mye mer, diskuterer vi i denne episoden.


Episode 29 Kreftkompasset_Jan Vincents_1400.jpg

29. Jan Vincents Johannessen – multitalent med interesse for kreft

Jan Vincent er mannen med mange talenter. Han var direktør på Radiumhospitalet fra 1983-2005, og jobbet etter det som internasjonal direktør på Oslo Universitetssykehus. Han er også forfatter, fotograf, kunstner og låtskriver.

Her får dere høre hva som gjorde at han begynte å jobbe med kreft og hvordan han har ledet Radiumhospitalet gjennom mange år. Vi snakker også om Montebellosenteret, der Jan Vincent er direktør. Senteret har som mål å gi hjelp til livsmestring for kreftpasienter og deres pårørende, noe Jan Vincent ser som svært viktig. Bli med og møt en engasjert mann som i følge han selv, aldri har hatt en ordentlig jobb.


28.jpg

28. Lene Wikander – enda mer seg selv etter kreften

For seks år siden fikk Lene brystkreft, noe som passet henne dårlig siden hun levde et særdeles aktivt liv, med mye jobb og reising. Etter behandlingen har Lene vært åpen og frittalende om langtidsbivirkninger og utfordringer hun og mange andre opplever etter å være ferdigbehandlet. Lene er journalist, samfunnsdebattant og forfatter.

Hun er fast spaltist i Tara, arrangerer jenteturer til Tanzania, har alltid reist mye og møtt mange spennende mennesker. I denne episoden forteller Lene morsomme og interessante historier om møter med mennesker rundt hele jorden. Her får dere møte en livsglad dame som ler mye og sier ting som det er, uten å pakke det inn.


Episode 27 Kreftkompasset_Helle_1400.jpg

27. Helle Heia Eiborg – å miste mamma

Da Helle var 22 år fikk moren hennes påvist bukspyttkjertelkreft. Den gangen var Helle student i Bergen, men på grunn av morens sykdom flyttet hun tilbake til Oslo. De to neste årene lever Helle «på vent», kanskje blir mamma frisk, kanskje ikke?

Moren til Helle dør to år seinere, når Helle er 24 år. Det blir begynnelsen på en tøff reise for en ung kvinne som var på vei til å frigjøre seg fra sine foreldre. Helle er usedvanlig åpen og reflektert, og vil ta dere med på en reise gjennom håp, sorg, smerte og hvordan hun etter hvert oppsøker hjelp og finner veien ut av sorgen. Moren til Helle ble ofte kalt en solsikke - sterk og fin, men med altfor kort blomstring og etterlater seg sterke og fine frø.

 


eps26.jpg

26. Aiman Shaqura – inspirasjonsepisode

Aiman kom til Norge som flyktning fra Palestina, etter å ha vært på flukt i 10 år og innom 12 land. Han har vokst opp på Toten, stedet han kaller mulighetens land, hvor han startet sin forretningskarrière som julenekselger og vinduspusser. I dag er Aiman siviløkonom og gründer og har de siste 15 årene bygget opp og solgt flere bedrifter.

Inkludering er Aimans hjertesak og gjennom å ta initiativ med Arne Hjeltnes har han bygget Norges største inkluderingsarena «Give a Job». Ønsker du å bli inspirert og høre på en mann som synes at ingenting er umulig, da bør du lytte til denne episoden.

Episode 25 Kreftkompasset_Hedda_1400.jpg

25. Hedda Heier Hansen – ufrivillig barnløs etter kreftbehandling

Etter å ha gjennomgått behandling for livmorhalskreft var Hedda og hennes kjæreste Ola usikre på om de kunne få barn. Ved hjelp av IVF behandling fikk de til slutt en datter som er blitt tre år. Nå ønsker de seg et barn til.

Å være ufrivillig barnløs og gjennomgå IVF forsøk har vært en altoppslukende og fortvilet situasjon for Hedda. For å hjelpe andre i samme situasjon startet Hedda podcasten «Barn ønskes!» Denne episoden finnes derfor både hos oss i Kreftkompasset og hos «Barn ønskes!». 

 


Episode 24 Kreftkompasset_Svein André_1400.jpg

24. Svein Andre’ Berntsen – Å amputere armen var en lettelse

Svein Andre’ gikk med store smerter i hånden sin over lang tid. Han opplevde det så plagsomt at når den dagen kom at han fikk vite at plagene var kreft, og at nedre del av armen måtte amputeres, ble han lettet.

Hvordan var det å miste armen når du er alene pappa til to barn, og akkurat har fått deg en ny kjæreste? Hvordan knepper du knapper og smører brødskiver med en arm? Sven Andre´ har en helt spesiell evne til å tenke positivt. Humor er et viktig redskap for både han og samboeren når de nå lever et godt men hektisk liv sammen med mine, dine og vårt barn. 


Episode 23 Kreftkompasset_Elise_1400.jpg

23. Elise Skare Eriksen – Kreft i kjønnsorganer, er det tabu å snakke om?

Elise fikk diagnosen vulvakreft 6 dager etter at hun fikk sitt andre barn, høsten 2018. Hun har vært gjennom to operasjoner hvorav den siste var omfattende (vulvektomi). I dette møtet opplevde vi å ha mange spørsmål, hvordan reagerer mennesker du møter når du forteller at du har hatt kreft i underlivet?

Hvordan er ditt sexliv nå? Kan man få orgasme når klitoris er fjernet? Elise er en særdeles flott og åpen dame som ønsker at vi skal tørre å snakke åpent om kreft, også når den oppstår i kjønnsorganene. Derfor er dette en fin prat om alt det du ellers ikke ville turt å spørre om.


Episode 22 Kreftkompasset_Oystein_1400.jpg

22. Øystein Haugen – Skal løpe opp og ned Kilimanjaro på under 24 timer

Øystein mistet moren i kreft da han var 21 år.  Årene før hadde flere andre familiemedlemmer hatt kreft, og i senere tid har tre av hans venner fått kreft. Med den bakgrunnen hadde Øystein et sterkt ønske om å gjøre en forskjell.

I en alder av 35 år sa han opp jobben for å ta en bachelor i bioingeniørfag. Hans mål er å en dag kunne jobbe med forskning, eller annet som bidrar til å hjelpe kreftsaken. Men ikke nok med det, i 2020 skal han løpe opp og ned Kilimanjaro på under 24 timerog samle inn minst 1 000 000,- til kreftsaken. Her får dere møte en mann som går langt for å støtte de som opplever å få kreft. 


Episode 21 Kreftkompasset_Oyvind_1400.jpg

21. Øyvind Eriksen – Hvordan håndterte konsernsjefen i Aker ASA å få kreft?

I 2012 fikk Øyvind høre ordene mange av oss frykter, du har kreft. Og selv om prognosen var god og behandlingen kortvarig, opplevde han at hjernen ble nullstilt. Han revurderte hva han ønsket å prioritere i livet, og fant ut at han ønsket å ha det akkurat som før han fikk kreft.

Har kreftdiagnosen påvirket han som leder? I juni i år ble Øyvind valgt til nestleder i styret i Kreftforeningen, hvordan får han tid til alt? Han har vært toppleder i et av Norges største selskaper i mer enn 10 år og har fortsatt mye ugjort: Hva er det som inspirerer og driver Øyvind?


Episode 20 Kreftkompasset_Ida_1400.jpg

20. Ida Øye Bjørkevold – Live podcast på konferansen «Etter kreft» 

Da Ida var 23 år fikk hun livmorhalskreft, målet med behandlingen hun da fikk, var å gjøre henne frisk. Men kreften kom tilbake, og i dag lever Ida med uhelbredelig kreft.

I denne podcasten forteller hun om hvordan livet ble etter beskjeden om at hun ikke kan bli kreftfri. Sorgen over å ikke kunne få egne barn. Hvordan det har vært å forholde seg til NAV. Hvordan hun klarer hun å holde humøret oppe. Og hva bør helsepersonell, venner og familie tenke på når vi møter personer som har gjennomgått en kreftbehandling? Lyst å lære å gi litt mer f..? Hør på Ida!

 


Episode 19 Kreftkompasset_Linda_1400.jpg

19. Linda Hamsund – når Linda fikk brystkreft stoppet livet opp

I løpet av 14 dager opplevde Linda å miste jobben og få kreft. Det er to livshendelser som hver for seg er dramatiske. For Linda ble dette en mulighet å stoppe opp i livet. Hun fikk tid til å tenke og reflektere over hvordan hun ville leve sitt liv i fremtiden.

På den måten klarte hun å bruke krisen til noe positivt. Blant annet søkte hun hjelp for å endre sine alkoholvaner, som i tiden før kreften, var begynt å bli et problem. Her får dere møte en tøff dame som snakker om ting mange sliter med, men få snakker om.


Episode 18 Kreftkompasset_Monica_1400.jpg

18. Monica LUND OSTHER – hvordan snakke med barn om alvorlig sykdom og død

Når Monica fikk spredning av brystkreften til både lever og skjelett, måtte hun ta den vanskelige samtalen med sine to barn. Hvordan forteller man at kreften er tilbake og at det ikke finnes medisiner som kan gjøre mamma frisk? Samtalene de hadde ble inspirasjon til å lage boken «Når livet blir trist». Det er den boken de selv ønsket å lese, men som ikke fantes, når Monica bly syk på nytt.

Boken er basert på ekte samtaler og spørsmål fra barna, og er full av kjærlighet. Vi snakker også om hvor viktig fysisk aktivitet er, trening har gjort at Monica har følt seg sterk og kunnet sparke kreften dit den hører hjemme! Her får dere møte en dame som er full av pågangsmot og optimisme til tross for mange utfordringer.


Episode 17 Kreftkompasset_Tor-Arne_1400.jpg

17. Tor-Arne Leithe – «så heldig du var som fikk akkurat den krefttypen»

Noen krefttyper har veldig god prognose, feks testikkelkreft. Det betyr ikke at krisen når du får den type kreft, blir mindre. Tor-Arne eller «Kommunemannen» som bloggen hans heter, forteller sammen med sin samboer Toni om sin opplevelse av det å få testikkelkreft.

Her får dere blant annet vite hvorfor det var viktig for Tor-Arne og få satt inn en testikkel protese og hvordan det kan oppleves å måtte levere en sædprøve på en travel sykehusavdeling. Har vi virkelig ikke kommet lenger enn at dette skal skje på et sterilt rom med to pornoblader, der personalet sitter rett utenfor og drikker kaffe?

 

 


Episode 16 Kreftkompasset_Andreas_1400.jpg

16. Andreas Bjørge – å gjøre det beste av hver dag 

Andreas har levd et innholdsrikt liv, med høy aktivitet. Vært med på mye moro og galskap, blant annet deltatt i reality seriene Robinsson og Baren. Han har to egne barn, to bonusbarn og er gift for andre gang. Til daglig driver han Nordstrandfotografene sammen med en kollega.

Samtidig kjemper han nå sitt livs tøffeste kamp, kampen mot den uhelbredelige kreften. Samme uke som denne podcasten ble tatt opp, startet Andreas nye runder med cellegift, for å holde kreften i sjakk. Han har akseptert at han skal dø av kreften, samtidig gjør han alt han kan for å nyte av hver dag. 


Episode 15 Kreftkompasset_Andreas_1400.jpg

15. Andreas Stensvold – årets kreftlege i Norge er ikke som alle andre

Andreas vokste opp med flere utfordringer, men ble behandlet på akkurat samme måte som sine søsken under oppveksten. Han gjennomførte legestudiet i Tyskland og Sverige, var i mange år leder for Norsk onkologisk forening og har de siste åren bygget opp en ny kreftavdeling ved sykehuset i Østfold.

Han er en lege som aldri har vært redd for å snakke høyt om hva han mener og som alltid setter pasienten fremst. Både han og vi er enig om at utnevnelsen «Årets kreftlege» var vel fortjent.


Episode 14 Kreftkompasset_Mads_1400.jpg

14. Mads Lillehol – mistet faren sin i kreft når han var 12 år

Når Mads var 10 år fikk faren hans kreft. To år seinere døde han og Mads sto igjen med en stor sorg. Reaksjonen hans var blant annet et enormt sinne. I dag er Mads 18 år og hans ærlige fortelling om hvordan sorgen har preget han går rett inn i hjertet.

Han forteller hvorfor sorggrupper ikke fungerte for han, og hvor mye lærere på skolen, venner og tro har hjulpet han i hverdagen. Faren vil for alltid være Mads store forbilde og helt. Det er viktig for han at faren ikke blir glemt, derfor er det fint å snakke om han.


Episode 13 Kreftkompasset_Tiril_1400.jpg

13. Tiril Steinbakk – ung alenemamma og kreftsyk

I en alder av 21 år, og alene med en sønn på 1,5 år får Tiril beskjed om at hun har livmorhalskreft. Hun gjennomgår en tøff behandling og kjemper, ikke bare for å bli frisk men også for å få lov å beholde sin livmor.

Ønsket om å få flere barn er så sterkt at hun vil gjøre alt for å beholde den muligheten, selv om det gir en økt risiko for tilbakefall. Her får dere møte en tøff jente som vet hva hun vil, og som tør å ta egne valg, selv når de ikke er samsvarer med legens ønsker. Men behandlingen har hatt sin pris, også for Tiril.


12.jpg

12. Anne-Cathrine – å få tilbud om å delta i en klinisk studie

Etter flere tilbakefall og operasjoner for føflekkreft var det ikke lenger mulig å fjerne Anne-Cathrines svulster med kirurgi. Hun får tilbud om å delta i en klinisk studie som nettopp er åpnet. Etter en kort betenkningstid takker hun ja til å delta. Behandlingen er immunterapi over lang tid.

Kan man få bivirkninger av immunterapi? Hvordan er det å være på sykehus så ofte over lang tid? Og hvordan er det når behandlingen avsluttes, å du ikke skal få behandling lenger? Her får dere møte en dame som har en egen evne å tenke positivt til tross for mange utfordringer i hverdagen.


jorun.jpg

11. Jorun – å jobbe med alvorlig syke og døende mennesker

Jorun er kreftsykepleier og jobber til daglig i Palliativt team, ambulerende tjeneste ved Akershus Universitetssykehus. Ingen dager er like og hun vet aldri hva som venter henne når hun kommer på vakt. Hvordan er det å komme hjem til alvorlig syke og døende mennesker? Og er det mulig for de som vil, å dø hjemme i Norge i dag?

Vi diskuterer også hvordan det er mulig å ha en så krevende jobb over tid, og hvordan vi som helsepersonell må ta vare på oss selv for å kunne hjelpe andre. Her får dere møte en engasjert kreftsykepleier som virkelig brenner for jobben sin.


kåre.jpg

10. Marthe og Jan Kåre - har valgt å takle kreftsykdommen til Marthe som et team

Marthe Vildåsen lever i dag med uhelbredelig livmorhalskreft. Hun er gift og bor sammen med Jan Kåre Heiberg og de flotte hundene deres i skogkanten utenfor Gjøvik. Sammen er Marthe og Jan Kåre et fantastisk team. I denne episoden får du høre hvordan de sammen takler hverdagen og hvordan Jan Kåre på en usedvanlig engasjerende måte har samlet inn penger til forskning på livmorhalskreft.

I mars skal han kjøre Finnmarksløpet, et 570 km langt hundeløp over Finnmarksvidda. I den forbindelse har han startet «en innsamling over vidda», en innsamling via Kreftforeningen, som har som mål å samle inn 300 000 kr. I denne episoden får du møte et par som står sammen i både gode og mindre gode dager.


håvard.jpg

9. Håvard – «når jeg hadde det som verst ønsket jeg meg et tilbakefall»

For ni år siden fikk Håvard kreft, etter seks uker med behandling var planen å gå tilbake til det livet han hadde før han ble syk. I dag argumenterer han med NAV om å slippe å bli uføretrygdet på grunn av de langtidsbivirkningene han har.

Håvard og legene trodde en stund at kreften var tilbake, da begynte Håvard å skrive. Resultatet er boken «Ingenmannsland – For oss som ikke døde, som ikke lenger er syke, men heller ikke blir friske». En sterk historie om kampen for å finne en balanse i livet etter at behandlingen er over.


Image-1.jpg

8. Bent Høie – hva tenker vår helseminister om oppfølgingen av kreftpasienter i Norge i dag?

I denne episoden har du mulighet å bli bedre kjent med helseminister Bent Høie. Han forteller blant annet om hvordan en mail fra en pårørende ledet til innføringen av pakkeforløp for kreft.

Vi diskuterer hvordan vi bedre skal følge opp alle som fått behandling for kreft og hvordan det er å leve med et så stort ansvar som politiker. En åpenhjertelig prat med en helseminister som har et stort hjerte for kreftomsorgen.


Episode 7 Kreftkompasset_Heidi og Margrethe_1400.jpg

7. Margrethe og Heidi – kan en mentor gjøre en forskjell for en kreftoverlever?

I 2017 var det fire år siden Margrethe 32 år, var ferdig med sin behandling for kreft. Hun opplever da at hun har stagnert på veien tilbake til det ”vanlige livet” og sliter med å akseptere at livet aldri kommer til å bli det samme igjen.

Derfor søker hun om å få delta i et mentorskapsprogram. Heidi, som ikke har noen erfaring med kreft blir hennes mentor. Hvordan var det første møtet? Klarer Heidi å hjelpe Margrethe? Og ikke minst, hvordan har samarbeidet påvirket Heidi?


Episode 6 Kreftkompasset_Veronica_1400.jpg

6. Veronica – først ble hun dømt til 21 års fengsel, så fikk hun brystkreft

I 2002 blir Veronica dømt til 21 års fengsel, ti år seinere får hun brystkreft. Hvordan er det å sitte i fengsel å få kreft? Hvordan blir du møtt av helsevesenet? Og tenker du tanken på at jeg kanskje aldri vil komme ut av fengslet i live?

I dag er Veronica ute av fengslet og fri for kreften, men det har satt sine spor. Her får du møte en åpenhjertelig Veronica som forteller sin historie om møtet med kreft, som hun har opplevd både som pasient og pårørende.


Episode 5 Kreftkompasset_Odd_1400.jpg

Når Odd mistet sitt andre barn gikk han inn i en depresjon og mistet også sin tro på Gud. Kan man bli glad igjen etter å ha mistet to barn og sin livstro? Hvordan finne veien tilbake til et godt liv? I dag hjelper Odd andre i sorg, han er aktiv i Leve, Landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Han holder foredrag og har skrevet seks bøker. Blant annet triologien «Den doble sorgen», «Den doble gleden» og «Det doble håpet». Den sistnevnte handler om hvor viktig håpet er for livet. Denne episoden handler om sorg og håp og vil garantert berøre deg!

5. odd – presten som mistet to barn og troen på Gud

Når Odd mistet sitt andre barn gikk han inn i en depresjon og mistet også sin tro på Gud. Kan man bli glad igjen etter å ha mistet to barn og sin livstro? Hvordan finne veien tilbake til et godt liv?

I dag hjelper Odd andre i sorg, han er aktiv i Leve, Landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Han holder foredrag og har skrevet seks bøker. Blant annet triologien «Den doble sorgen», «Den doble gleden» og «Det doble håpet». Den sistnevnte handler om hvor viktig håpet er for livet.

Denne episoden handler om sorg og håp og vil garantert berøre deg!


Episode 4 Kreftkompasset_Wencke_1400.jpg

Wencke har en lang sykehistorie og to kreftdiagnoser bak seg. I dag lever hun med uhelbredelig kreft og har fått beskjed om at hun ikke kan bli frisk. Kan man opprettholde håp etter denne beskjeden? Hvordan har hun hatt det i sommer når hun ikke har fått behandling? Og hva bruker hun tiden sin på? Et sterkt møte med en dame som minner oss om hvor viktig det er å leve her og nå!

4. Wencke – Kan man leve et godt liv med uhelbredelig kreft? .

Wencke har en lang sykehistorie og to kreftdiagnoser bak seg. I dag lever hun med uhelbredelig kreft og har fått beskjed om at hun ikke kan bli frisk.

Kan man opprettholde håp etter denne beskjeden? Hvordan har hun hatt det i sommer når hun ikke har fått behandling? Og hva bruker hun tiden sin på?

Et sterkt møte med en dame som minner oss om hvor viktig det er å leve her og nå!


Episode 3 Kreftkompasset_Svitlana_1400.jpg

Svitlana er en tøff dame som etter å ha utdannet seg til lærer dro alene fra Ukraina til Norge. Her tok hun en mastergrad og var akkurat begynt på sin doktorgrad da hun fikk kreft. Sønnen Emil var bare 1,5 år når behandlingen startet. I etterkant av behandlingen opplever Svitlana store problemer med hukommelse, konsentrasjon og utmattelse. I denne episoden får vi høre hvilke strategier Svitlana bruker for å håndtere sitt nye liv. Vil du ha tips og råd om hvordan akseptere at livet ikke blir som før? Og få gode innspill til hvordan du kan fylle på med energi? Da bør du følge med på denne episoden!

3. Svitlana - når livet etter behandlingen ikke blir som forventet.

Svitlana er en tøff dame som etter å ha utdannet seg til lærer dro alene fra Ukraina til Norge. Her tok hun en mastergrad og var akkurat begynt på sin doktorgrad da hun fikk kreft. Sønnen Emil var bare 1,5 år når behandlingen startet. I etterkant av behandlingen opplever Svitlana store problemer med hukommelse, konsentrasjon og utmattelse.

I denne episoden får vi høre hvilke strategier Svitlana bruker for å håndtere sitt nye liv. Vil du ha tips og råd om hvordan akseptere at livet ikke blir som før? Og få gode innspill til hvordan du kan fylle på med energi?

Da bør du følge med på denne episoden!


Episode 2 Kreftkompasset_Randi_1400.jpg

Vi møter Randi, som er mor til Ingvild. Når Ingvild var 18 år fikk hun diagnosen kreft, etter mange runder i helsevesenet. Hvordan er det å stå på sidelinjen og være forelder i en sånn situasjon? Mange tenker med redsel på hvordan det ville være å få en av sine nære inn på Radiumhospitalet, men hvordan er det egentlig å være der? Og kan det å oppleve at en du er glad i får kreft, lede til noe positivt? Dette og mye annet får du svar på i denne episoden av KreftKompasset!

2. Randi - når tenåringsdatteren din får kreft

Vi møter Randi, som er mor til Ingvild. Når Ingvild var 18 år fikk hun diagnosen kreft, etter mange runder i helsevesenet. Hvordan er det å stå på sidelinjen og være forelder i en sånn situasjon? Mange tenker med redsel på hvordan det ville være å få en av sine nære inn på Radiumhospitalet, men hvordan er det egentlig å være der? Og kan det å oppleve at en du er glad i får kreft, lede til noe positivt?

Dette og mye annet får du svar på i denne episoden av KreftKompasset!


Når Ida var 21 fikk hun kreft. Hun hadde i lang tid hatt symptomer som hun ikke turte å gå til legen med. Når hun fikk sin diagnose var hun innstilt på at hun skulle dø. Hun planla derfor hvilke klær hun skulle bli begravet i. I dag er Ida 34 år og hennes liv er fult av gleder og noen utfordringer. Ønsker du et innblikk i hvordan det kan være å få kreft som ung? Eller få tips og råd om hvordan man kan håndtere hverdagen etter en kreftbehandling? Da skal du ikke gå glipp av denne første episoden av KreftKompasset!

1. Ida - 21 år og sikker på at hun skal dø

Når Ida var 21 fikk hun kreft. Hun hadde i lang tid hatt symptomer som hun ikke turte å gå til legen med. Når hun fikk sin diagnose var hun innstilt på at hun skulle dø. Hun planla derfor hvilke klær hun skulle bli begravet i. I dag er Ida 34 år og hennes liv er fult av gleder og noen utfordringer.

Ønsker du et innblikk i hvordan det kan være å få kreft som ung? Eller få tips og råd om hvordan man kan håndtere hverdagen etter en kreftbehandling?

Da skal du ikke gå glipp av denne første episoden av KreftKompasset!