Hvorfor en podkast om kreft?

 

Kreft kan være trist, vondt og urettferdig, men kreft kan også være mot, håp, humor og glede. Etter mer enn 20 år i kreftomsorgen som sykepleiere, ønsker vi å vise kreftens alle sider. Dere vil få et innblikk i hverdagen til personer som har fått behandling for kreft, deres pårørende, etterlatte, helsepersonell og politikere.

 

28.jpg

28. Lene Wikander – enda mer seg selv etter kreften

For seks år siden fikk Lene brystkreft, noe som passet henne dårlig siden hun levde et særdeles aktivt liv, med mye jobb og reising. Etter behandlingen har Lene vært åpen og frittalende om langtidsbivirkninger og utfordringer hun og mange andre opplever etter å være ferdigbehandlet. Lene er journalist, samfunnsdebattant og forfatter.

Hun er fast spaltist i Tara, arrangerer jenteturer til Tanzania, har alltid reist mye og møtt mange spennende mennesker. I denne episoden forteller Lene morsomme og interessante historier om møter med mennesker rundt hele jorden. Her får dere møte en livsglad dame som ler mye og sier ting som det er, uten å pakke det inn.


Episode 27 Kreftkompasset_Helle_1400.jpg

27. Helle Heia Eiborg – å miste mamma

Da Helle var 22 år fikk moren hennes påvist bukspyttkjertelkreft. Den gangen var Helle student i Bergen, men på grunn av morens sykdom flyttet hun tilbake til Oslo. De to neste årene lever Helle «på vent», kanskje blir mamma frisk, kanskje ikke?

Moren til Helle dør to år seinere, når Helle er 24 år. Det blir begynnelsen på en tøff reise for en ung kvinne som var på vei til å frigjøre seg fra sine foreldre. Helle er usedvanlig åpen og reflektert, og vil ta dere med på en reise gjennom håp, sorg, smerte og hvordan hun etter hvert oppsøker hjelp og finner veien ut av sorgen. Moren til Helle ble ofte kalt en solsikke - sterk og fin, men med altfor kort blomstring og etterlater seg sterke og fine frø.

 


eps26.jpg

26. Aiman Shaqura – inspirasjonsepisode

Aiman kom til Norge som flyktning fra Palestina, etter å ha vært på flukt i 10 år og innom 12 land. Han har vokst opp på Toten, stedet han kaller mulighetens land, hvor han startet sin forretningskarrière som julenekselger og vinduspusser. I dag er Aiman siviløkonom og gründer og har de siste 15 årene bygget opp og solgt flere bedrifter.

Inkludering er Aimans hjertesak og gjennom å ta initiativ med Arne Hjeltnes har han bygget Norges største inkluderingsarena «Give a Job». Ønsker du å bli inspirert og høre på en mann som synes at ingenting er umulig, da bør du lytte til denne episoden.

Episode 25 Kreftkompasset_Hedda_1400.jpg

25. Hedda Heier Hansen – ufrivillig barnløs etter kreftbehandling

Etter å ha gjennomgått behandling for livmorhalskreft var Hedda og hennes kjæreste Ola usikre på om de kunne få barn. Ved hjelp av IVF behandling fikk de til slutt en datter som er blitt tre år. Nå ønsker de seg et barn til.

Å være ufrivillig barnløs og gjennomgå IVF forsøk har vært en altoppslukende og fortvilet situasjon for Hedda. For å hjelpe andre i samme situasjon startet Hedda podcasten «Barn ønskes!» Denne episoden finnes derfor både hos oss i Kreftkompasset og hos «Barn ønskes!». 

 


Episode 24 Kreftkompasset_Svein André_1400.jpg

24. Svein Andre’ Berntsen – Å amputere armen var en lettelse

Svein Andre’ gikk med store smerter i hånden sin over lang tid. Han opplevde det så plagsomt at når den dagen kom at han fikk vite at plagene var kreft, og at nedre del av armen måtte amputeres, ble han lettet.

Hvordan var det å miste armen når du er alene pappa til to barn, og akkurat har fått deg en ny kjæreste? Hvordan knepper du knapper og smører brødskiver med en arm? Sven Andre´ har en helt spesiell evne til å tenke positivt. Humor er et viktig redskap for både han og samboeren når de nå lever et godt men hektisk liv sammen med mine, dine og vårt barn. 


Episode 23 Kreftkompasset_Elise_1400.jpg

23. Elise Skare Eriksen – Kreft i kjønnsorganer, er det tabu å snakke om?

Elise fikk diagnosen vulvakreft 6 dager etter at hun fikk sitt andre barn, høsten 2018. Hun har vært gjennom to operasjoner hvorav den siste var omfattende (vulvektomi). I dette møtet opplevde vi å ha mange spørsmål, hvordan reagerer mennesker du møter når du forteller at du har hatt kreft i underlivet?

Hvordan er ditt sexliv nå? Kan man få orgasme når klitoris er fjernet? Elise er en særdeles flott og åpen dame som ønsker at vi skal tørre å snakke åpent om kreft, også når den oppstår i kjønnsorganene. Derfor er dette en fin prat om alt det du ellers ikke ville turt å spørre om.


Episode 22 Kreftkompasset_Oystein_1400.jpg

22. Øystein Haugen – Skal løpe opp og ned Kilimanjaro på under 24 timer

Øystein mistet moren i kreft da han var 21 år.  Årene før hadde flere andre familiemedlemmer hatt kreft, og i senere tid har tre av hans venner fått kreft. Med den bakgrunnen hadde Øystein et sterkt ønske om å gjøre en forskjell.

I en alder av 35 år sa han opp jobben for å ta en bachelor i bioingeniørfag. Hans mål er å en dag kunne jobbe med forskning, eller annet som bidrar til å hjelpe kreftsaken. Men ikke nok med det, i 2020 skal han løpe opp og ned Kilimanjaro på under 24 timerog samle inn minst 1 000 000,- til kreftsaken. Her får dere møte en mann som går langt for å støtte de som opplever å få kreft. 


Episode 21 Kreftkompasset_Oyvind_1400.jpg

21. Øyvind Eriksen – Hvordan håndterte konsernsjefen i Aker ASA å få kreft?

I 2012 fikk Øyvind høre ordene mange av oss frykter, du har kreft. Og selv om prognosen var god og behandlingen kortvarig, opplevde han at hjernen ble nullstilt. Han revurderte hva han ønsket å prioritere i livet, og fant ut at han ønsket å ha det akkurat som før han fikk kreft.

Har kreftdiagnosen påvirket han som leder? I juni i år ble Øyvind valgt til nestleder i styret i Kreftforeningen, hvordan får han tid til alt? Han har vært toppleder i et av Norges største selskaper i mer enn 10 år og har fortsatt mye ugjort: Hva er det som inspirerer og driver Øyvind?


Episode 20 Kreftkompasset_Ida_1400.jpg

20. Ida Øye Bjørkevold – Live podcast på konferansen «Etter kreft» 

Da Ida var 23 år fikk hun livmorhalskreft, målet med behandlingen hun da fikk, var å gjøre henne frisk. Men kreften kom tilbake, og i dag lever Ida med uhelbredelig kreft.

I denne podcasten forteller hun om hvordan livet ble etter beskjeden om at hun ikke kan bli kreftfri. Sorgen over å ikke kunne få egne barn. Hvordan det har vært å forholde seg til NAV. Hvordan hun klarer hun å holde humøret oppe. Og hva bør helsepersonell, venner og familie tenke på når vi møter personer som har gjennomgått en kreftbehandling? Lyst å lære å gi litt mer f..? Hør på Ida!

 


Episode 19 Kreftkompasset_Linda_1400.jpg

19. Linda – når Linda fikk brystkreft stoppet livet opp

I løpet av 14 dager opplevde Linda å miste jobben og få kreft. Det er to livshendelser som hver for seg er dramatiske. For Linda ble dette en mulighet å stoppe opp i livet. Hun fikk tid til å tenke og reflektere over hvordan hun ville leve sitt liv i fremtiden.

På den måten klarte hun å bruke krisen til noe positivt. Blant annet søkte hun hjelp for å endre sine alkoholvaner, som i tiden før kreften, var begynt å bli et problem. Her får dere møte en tøff dame som snakker om ting mange sliter med, men få snakker om.


Episode 18 Kreftkompasset_Monica_1400.jpg

18. Monica – hvordan snakke med barn om alvorlig sykdom og død

Når Monica fikk spredning av brystkreften til både lever og skjelett, måtte hun ta den vanskelige samtalen med sine to barn. Hvordan forteller man at kreften er tilbake og at det ikke finnes medisiner som kan gjøre mamma frisk? Samtalene de hadde ble inspirasjon til å lage boken «Når livet blir trist». Det er den boken de selv ønsket å lese, men som ikke fantes, når Monica bly syk på nytt.

Boken er basert på ekte samtaler og spørsmål fra barna, og er full av kjærlighet. Vi snakker også om hvor viktig fysisk aktivitet er, trening har gjort at Monica har følt seg sterk og kunnet sparke kreften dit den hører hjemme! Her får dere møte en dame som er full av pågangsmot og optimisme til tross for mange utfordringer.


Episode 17 Kreftkompasset_Tor-Arne_1400.jpg

17. Tor-Arne Leithe – «så heldig du var som fikk akkurat den krefttypen»

Noen krefttyper har veldig god prognose, feks testikkelkreft. Det betyr ikke at krisen når du får den type kreft, blir mindre. Tor-Arne eller «Kommunemannen» som bloggen hans heter, forteller sammen med sin samboer Toni om sin opplevelse av det å få testikkelkreft.

Her får dere blant annet vite hvorfor det var viktig for Tor-Arne og få satt inn en testikkel protese og hvordan det kan oppleves å måtte levere en sædprøve på en travel sykehusavdeling. Har vi virkelig ikke kommet lenger enn at dette skal skje på et sterilt rom med to pornoblader, der personalet sitter rett utenfor og drikker kaffe?

 

 


Episode 16 Kreftkompasset_Andreas_1400.jpg

16. Andreas Bjørge – å gjøre det beste av hver dag 

Andreas har levd et innholdsrikt liv, med høy aktivitet. Vært med på mye moro og galskap, blant annet deltatt i reality seriene Robinsson og Baren. Han har to egne barn, to bonusbarn og er gift for andre gang. Til daglig driver han Nordstrandfotografene sammen med en kollega.

Samtidig kjemper han nå sitt livs tøffeste kamp, kampen mot den uhelbredelige kreften. Samme uke som denne podcasten ble tatt opp, startet Andreas nye runder med cellegift, for å holde kreften i sjakk. Han har akseptert at han skal dø av kreften, samtidig gjør han alt han kan for å nyte av hver dag. 


Episode 15 Kreftkompasset_Andreas_1400.jpg

15. Andreas Stensvold – årets kreftlege i Norge er ikke som alle andre

Andreas vokste opp med flere utfordringer, men ble behandlet på akkurat samme måte som sine søsken under oppveksten. Han gjennomførte legestudiet i Tyskland og Sverige, var i mange år leder for Norsk onkologisk forening og har de siste åren bygget opp en ny kreftavdeling ved sykehuset i Østfold.

Han er en lege som aldri har vært redd for å snakke høyt om hva han mener og som alltid setter pasienten fremst. Både han og vi er enig om at utnevnelsen «Årets kreftlege» var vel fortjent.


Episode 14 Kreftkompasset_Mads_1400.jpg

14. Mads Lillehol – mistet faren sin i kreft når han var 12 år

Når Mads var 10 år fikk faren hans kreft. To år seinere døde han og Mads sto igjen med en stor sorg. Reaksjonen hans var blant annet et enormt sinne. I dag er Mads 18 år og hans ærlige fortelling om hvordan sorgen har preget han går rett inn i hjertet.

Han forteller hvorfor sorggrupper ikke fungerte for han, og hvor mye lærere på skolen, venner og tro har hjulpet han i hverdagen. Faren vil for alltid være Mads store forbilde og helt. Det er viktig for han at faren ikke blir glemt, derfor er det fint å snakke om han.


Episode 13 Kreftkompasset_Tiril_1400.jpg

13. Tiril Steinbakk – ung alenemamma og kreftsyk

I en alder av 21 år, og alene med en sønn på 1,5 år får Tiril beskjed om at hun har livmorhalskreft. Hun gjennomgår en tøff behandling og kjemper, ikke bare for å bli frisk men også for å få lov å beholde sin livmor.

Ønsket om å få flere barn er så sterkt at hun vil gjøre alt for å beholde den muligheten, selv om det gir en økt risiko for tilbakefall. Her får dere møte en tøff jente som vet hva hun vil, og som tør å ta egne valg, selv når de ikke er samsvarer med legens ønsker. Men behandlingen har hatt sin pris, også for Tiril.


12.jpg

12. Anne-Cathrine – å få tilbud om å delta i en klinisk studie

Etter flere tilbakefall og operasjoner for føflekkreft var det ikke lenger mulig å fjerne Anne-Cathrines svulster med kirurgi. Hun får tilbud om å delta i en klinisk studie som nettopp er åpnet. Etter en kort betenkningstid takker hun ja til å delta. Behandlingen er immunterapi over lang tid.

Kan man få bivirkninger av immunterapi? Hvordan er det å være på sykehus så ofte over lang tid? Og hvordan er det når behandlingen avsluttes, å du ikke skal få behandling lenger? Her får dere møte en dame som har en egen evne å tenke positivt til tross for mange utfordringer i hverdagen.


jorun.jpg

11. Jorun – å jobbe med alvorlig syke og døende mennesker

Jorun er kreftsykepleier og jobber til daglig i Palliativt team, ambulerende tjeneste ved Akershus Universitetssykehus. Ingen dager er like og hun vet aldri hva som venter henne når hun kommer på vakt. Hvordan er det å komme hjem til alvorlig syke og døende mennesker? Og er det mulig for de som vil, å dø hjemme i Norge i dag?

Vi diskuterer også hvordan det er mulig å ha en så krevende jobb over tid, og hvordan vi som helsepersonell må ta vare på oss selv for å kunne hjelpe andre. Her får dere møte en engasjert kreftsykepleier som virkelig brenner for jobben sin.


kåre.jpg

10. Marthe og Jan Kåre - har valgt å takle kreftsykdommen til Marthe som et team

Marthe Vildåsen lever i dag med uhelbredelig livmorhalskreft. Hun er gift og bor sammen med Jan Kåre Heiberg og de flotte hundene deres i skogkanten utenfor Gjøvik. Sammen er Marthe og Jan Kåre et fantastisk team. I denne episoden får du høre hvordan de sammen takler hverdagen og hvordan Jan Kåre på en usedvanlig engasjerende måte har samlet inn penger til forskning på livmorhalskreft.

I mars skal han kjøre Finnmarksløpet, et 570 km langt hundeløp over Finnmarksvidda. I den forbindelse har han startet «en innsamling over vidda», en innsamling via Kreftforeningen, som har som mål å samle inn 300 000 kr. I denne episoden får du møte et par som står sammen i både gode og mindre gode dager.


håvard.jpg

9. Håvard – «når jeg hadde det som verst ønsket jeg meg et tilbakefall»

For ni år siden fikk Håvard kreft, etter seks uker med behandling var planen å gå tilbake til det livet han hadde før han ble syk. I dag argumenterer han med NAV om å slippe å bli uføretrygdet på grunn av de langtidsbivirkningene han har.

Håvard og legene trodde en stund at kreften var tilbake, da begynte Håvard å skrive. Resultatet er boken «Ingenmannsland – For oss som ikke døde, som ikke lenger er syke, men heller ikke blir friske». En sterk historie om kampen for å finne en balanse i livet etter at behandlingen er over.


Image-1.jpg

8. Bent Høie – hva tenker vår helseminister om oppfølgingen av kreftpasienter i Norge i dag?

I denne episoden har du mulighet å bli bedre kjent med helseminister Bent Høie. Han forteller blant annet om hvordan en mail fra en pårørende ledet til innføringen av pakkeforløp for kreft.

Vi diskuterer hvordan vi bedre skal følge opp alle som fått behandling for kreft og hvordan det er å leve med et så stort ansvar som politiker. En åpenhjertelig prat med en helseminister som har et stort hjerte for kreftomsorgen.


Episode 7 Kreftkompasset_Heidi og Margrethe_1400.jpg

7. Margrethe og Heidi – kan en mentor gjøre en forskjell for en kreftoverlever?

I 2017 var det fire år siden Margrethe 32 år, var ferdig med sin behandling for kreft. Hun opplever da at hun har stagnert på veien tilbake til det ”vanlige livet” og sliter med å akseptere at livet aldri kommer til å bli det samme igjen.

Derfor søker hun om å få delta i et mentorskapsprogram. Heidi, som ikke har noen erfaring med kreft blir hennes mentor. Hvordan var det første møtet? Klarer Heidi å hjelpe Margrethe? Og ikke minst, hvordan har samarbeidet påvirket Heidi?


Episode 6 Kreftkompasset_Veronica_1400.jpg

6. Veronica – først ble hun dømt til 21 års fengsel, så fikk hun brystkreft

I 2002 blir Veronica dømt til 21 års fengsel, ti år seinere får hun brystkreft. Hvordan er det å sitte i fengsel å få kreft? Hvordan blir du møtt av helsevesenet? Og tenker du tanken på at jeg kanskje aldri vil komme ut av fengslet i live?

I dag er Veronica ute av fengslet og fri for kreften, men det har satt sine spor. Her får du møte en åpenhjertelig Veronica som forteller sin historie om møtet med kreft, som hun har opplevd både som pasient og pårørende.


Episode 5 Kreftkompasset_Odd_1400.jpg

5. odd – presten som mistet to barn og troen på Gud

Når Odd mistet sitt andre barn gikk han inn i en depresjon og mistet også sin tro på Gud. Kan man bli glad igjen etter å ha mistet to barn og sin livstro? Hvordan finne veien tilbake til et godt liv?

I dag hjelper Odd andre i sorg, han er aktiv i Leve, Landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Han holder foredrag og har skrevet seks bøker. Blant annet triologien «Den doble sorgen», «Den doble gleden» og «Det doble håpet». Den sistnevnte handler om hvor viktig håpet er for livet.

Denne episoden handler om sorg og håp og vil garantert berøre deg!


Episode 4 Kreftkompasset_Wencke_1400.jpg

4. Wencke – Kan man leve et godt liv med uhelbredelig kreft? .

Wencke har en lang sykehistorie og to kreftdiagnoser bak seg. I dag lever hun med uhelbredelig kreft og har fått beskjed om at hun ikke kan bli frisk.

Kan man opprettholde håp etter denne beskjeden? Hvordan har hun hatt det i sommer når hun ikke har fått behandling? Og hva bruker hun tiden sin på?

Et sterkt møte med en dame som minner oss om hvor viktig det er å leve her og nå!


Episode 3 Kreftkompasset_Svitlana_1400.jpg

3. Svitlana - når livet etter behandlingen ikke blir som forventet.

Svitlana er en tøff dame som etter å ha utdannet seg til lærer dro alene fra Ukraina til Norge. Her tok hun en mastergrad og var akkurat begynt på sin doktorgrad da hun fikk kreft. Sønnen Emil var bare 1,5 år når behandlingen startet. I etterkant av behandlingen opplever Svitlana store problemer med hukommelse, konsentrasjon og utmattelse.

I denne episoden får vi høre hvilke strategier Svitlana bruker for å håndtere sitt nye liv. Vil du ha tips og råd om hvordan akseptere at livet ikke blir som før? Og få gode innspill til hvordan du kan fylle på med energi?

Da bør du følge med på denne episoden!


Episode 2 Kreftkompasset_Randi_1400.jpg

2. Randi - når tenåringsdatteren din får kreft

Vi møter Randi, som er mor til Ingvild. Når Ingvild var 18 år fikk hun diagnosen kreft, etter mange runder i helsevesenet. Hvordan er det å stå på sidelinjen og være forelder i en sånn situasjon? Mange tenker med redsel på hvordan det ville være å få en av sine nære inn på Radiumhospitalet, men hvordan er det egentlig å være der? Og kan det å oppleve at en du er glad i får kreft, lede til noe positivt?

Dette og mye annet får du svar på i denne episoden av KreftKompasset!


1. Ida - 21 år og sikker på at hun skal dø

Når Ida var 21 fikk hun kreft. Hun hadde i lang tid hatt symptomer som hun ikke turte å gå til legen med. Når hun fikk sin diagnose var hun innstilt på at hun skulle dø. Hun planla derfor hvilke klær hun skulle bli begravet i. I dag er Ida 34 år og hennes liv er fult av gleder og noen utfordringer.

Ønsker du et innblikk i hvordan det kan være å få kreft som ung? Eller få tips og råd om hvordan man kan håndtere hverdagen etter en kreftbehandling?

Da skal du ikke gå glipp av denne første episoden av KreftKompasset!