En bok om livet etter kreft

Hun ser på meg med tårer i øynene, og stemmen hennes skjelver når hun forteller at hun aldri har fått informasjon om at disse seneffektene kunne oppstå. 

Litt sint konfronterer jeg legen som snakket med henne før hun reiste hjem med opplysningene, og han sier alvorlig, «dette er jeg helt sikker på at vi har snakket om». Han er en flink lege og jeg stoler på det han sier. Etter å litt for ofte ha opplevd at informasjon er gitt men ikke mottatt, vekkes tanken om en bok. En bok som skal gi deg som er behandlet for kreft skriftlig informasjon som du trenger etter behandlingen. Og som også vil gi deg en forståelse av at du ikke er alene om å oppleve denne tiden som utfordrende. 

Familie, venner og kollegaer til deg med kreft kan også ha stor nytte av å lese boken for å bedre forstå hvordan livet etter kreft kan bli.

For å bestemme hva boken skal inneholde trenger vi hjelp. Søndagen den 26. januar i år samles vi. En fin gjeng bestående av personer behandlet for kreft og helsepersonell. Jeg spør, «hvis du hadde fått en bok i hånden din når du gikk ut av sykehuset, ferdigbehandlet for kreften din, hva skulle du ønske at det stod i boken?» Alle ting de kommer på skrives ned på et ark og settes opp på veggen. Noen timer seinere har vi tapetsert en stor vegg med ark. 

IMG_1545.jpeg

Etter en lunsjpause møtes vi igjen og setter alle ord i et system. Vi ender opp med åtte temaer som også blir de åtte kapitelene i boken.

Kapitlene er:

1.     Å komme hjem, overgangen fra behandling til hverdag

2.     Seneffekter, informasjon om de vanligste seneffektene og håndtering av disse

3.     Mestring av den nye livssituasjonen

4.     Å akseptere din nye hverdag

5.     Sex og samliv

6.     Relasjoner - familie, venner og kollegaer

7.     Å leve med kreft

8.     Kontroller og frykt for tilbakefall

Og nå kan vi endelig si det høyt, vi skal gi ut en bok!

Vi blir også enig om at siden mange sliter med å konsentrere seg og lese lange tekster etter en kreftbehandling, skal boken være lettlest og inneholde mange fine bilder og sitater. Den skal være fargerik og inngi håp, det er viktig. 

Det er fantastisk fint, spennende og litt skremmende. Som det alltid er når man gjør noe for første gang. Men jeg har så stor tro på at denne boken er viktig og at den vil være til støtte og hjelp for mange som er behandlet for kreft. 

Vi har fått mye hjelp på veien og det er mange å takke. Men mest av alt vil jeg takke alle som så modig har delt sine historier i boken, uten dere hadde det ikke blitt noen bok!

 

 


 


Lotta VadeKommentar