Till death do I surf

Overskriften høres kanskje litt dramatisk ut; til døden skal jeg surfe. Men jeg mener det, jeg skal surfe til jeg ikke lever lenger!

I snart 15 år har jeg hatt bølgesurfingen som lidenskap. Ikke bare er det en sport, men en livsstil som gir så mye glede, adrenalin, tilstedeværelse og mestring, at et liv uten faktisk ville vært døden selv. 

Det å få være ute i all slags vær og kjenne på naturkreftene, gir en ubeskrivelig følelse av å leve.

Jeg elsker det!

350435C0-6830-4AD5-91CD-A81103C09185.png

I to lengre perioder i livet har jeg derimot blitt landfast i frykt for å ta skade. Da snakker jeg selvfølgelig ikke om den gangen i Maldivene, da jeg forstua foten kraftig etter å ha blitt dengt på revet. Ei heller de utallige gangene jeg rundtom i verden har pådratt meg andre større/ mindre rev-kutt forskjellige steder på kroppen. Den gangen jeg på Stadtlandet fikk longboardet i kjapp retur og hvor finnen kakka rett inn i skallen min, noe som resulterte i at man faktisk kunne se litt av skallen og jeg måtte kjøre 2 timer én vei for å sy igjen, er heller ikke medregnet. 

Jeg snakker selvfølgelig om da jeg var under kreftbehandling. Jeg var i begge mine omganger landfast i ca 6 måneder, for å motvirke å pådra meg skader og infeksjoner mens jeg var i behandling. 

De gangene jeg trengte surfen mest, var jeg landfast lengst. Det er vanskelig å beskrive den sorgen, rastløsheten og sinnet jeg følte da. Jeg holdt rett og slett på å bli gal!

9C0E5C73-AAD3-4961-8194-FC0603333DCD.png

Når du surfer tvinges du til å være i nuet. Er du ikke det, kan det fort gå galt. Galt kan det for så vidt gå uansett om du er i nuet eller ei, men dog har det en tilstedeværende effekt. 

Surfen gir et avbrekk i en ellers rotete mentalitet, noe som gir deg et pust i bakken og en svært etterlengta energi-boost. Samtidig bruker du hele kroppen og blir uten tvil fysisk sterk. 

International Surf Therapy Organization (ISTO) har, blant flere, nå studert surfingens effekt på forskjellige utsatte grupper og kommet frem til at fordelene med å surfe er så store at det faktisk ikke er mer å tenke på enn å hoppe uti. 

Og med det- surfs up på Jæren!

Gunhild NæssKommentar