Å komme hjem

Å få kreft er for de fleste en stor livskrise. For mange er det først en tid med mye usikkerhet, prøver som skal tas, ventetid og til slutt kommer diagnosen, kreft. 

Behandlingen varierer, noen skal «bare» ha en operasjon andre skal gjennom et langt løp med cellegift, operasjon og strålebehandling. Kanskje består behandlingen av tabletter eller immunterapi, mulighetene har etterhvert blitt mange. Hvor lang behandlingstiden er og hvor mye bivirkninger du får varierer fra person til person. 

Felles for de fleste er at de føler seg godt ivaretatt i løpet av behandlingstiden. Venner og familie stiller opp og du har som regel et team av helsepersonell rundt deg som tar vare på deg. Du får mye informasjon og vet til enhver tid hva som er planen for din behandling. Selv uforutsette bivirkninger finnes det en plan for. 

Så er behandlingen over og din neste avtale er en time på poliklinikken om tre måneder. 

Du er ferdigbehandlet og kreftfri. Du er frisk. Og alene. 

Selv om du har venner og familie rundt deg, så er ditt team av kunnig helsepersonell ikke lenger tilstede på samme måte. Det er en overgang som det er viktig å være forberedt på.

Overgangen fra å ha et godt støtteapparat rundt seg til å komme hjem, er ofte stor. I tillegg var jo planen at du nå skal være lykkelig og begynne ditt liv igjen. Sånn som det var før du fikk kreft. Det er ikke alltid så lett. Fordi du er ikke som før. 

Tre av hverandre uavhengige personer, har fortalt meg at i sine verste stunder etter behandlingen, har de ønsket seg et tilbakefall. Ikke fordi de ønsker kreften tilbake, men de ønsker å få tilbake støtten, planen, omsorgen og alle de flinke folka de hadde rundt seg. Nå er de alene uten en plan.

 Så hva er de beste rådene til deg som nå kommer hjem etter avsluttet behandling? 

·      Være tålmodig og gi deg selv tid. Tid til å hente deg inn og samle krefter.

·      Be om hjelp. Det er naturlig at du orker mindre i en periode. Ved å være tydelig på hva du ønsker hjelp med kan du få det du trenger og de rundt deg føler at de kan gjøre noe for deg. Noe som ofte føles bra for dem.

·      Ta deg god tid før du begynner med jobb eller studier, og begynn forsiktig. Gjerne 20 % og øk så gradvis arbeidstiden, hvis det føles bra. 

·      Be din lege om et rehabiliteringsopphold hvis du føler behov for å få hjelp å komme i gang med trening og andre aktiviteter. 

·      Snakk med din kreftkoordinator om hvilke tilbud som finnes i din kommune, kanskje finnes det mulighet å møte andre i samme situasjon som deg.

·      Lag en plan og sett deg mål. Ved at du selv tar ansvar for din rehabilitering vil du lettere se fremgang og du har en plan for hvordan dine dager og uker skal se ut. 

Første kapitlet i boken «Hver dag teller – livet etter kreft» handler om det å komme hjem. Det er ingen tilfeldighet.

kreftLotta VadeKommentar